Вијести, Регион

Караџић због депеше Ајвора Робертса затражио поновно отварање доказног поступка одбране

ПРВИ ПРЕДСЕДНИК РС СПРЕМАН И ДА БИВШЕГ АМБАСАДОРА ВЕЛИКЕ БРИТАНИЈЕ ПОЗОВЕ КАО СВЕДОКА

        ПРВИ председник Републике Српске Радован Караџић затражио је од судског већа Хашког трибунала да одобри поновно отварање доказног поступка одбране.

        Караџић је то затражио да би био обезбеђен пријем депеше британског амбасадора Ајвора Робертса из јуна 1996., саопштено је из Хашког суда.

        Та депеша се, како је наведено у Караџићевом захтеву, односи на његово учешће и сазнања о егзекуцијама након пада Сребренице.

        Отварање доказног поступка одбране ради пријема тог документа неће, како је истакао Караџић, довести ни до каквог одгађања у судском поступку.

        Караџић је навео да ће, уколико судско веће буде сматрало да је потребно унакрсно испитивање у вези са информацијама из те депеше, он, ако то Велика Британија дозволи, позвати амбасадора Робертса као сведока.

        Влада Велике Британије је 23. октобра одбила захтев Караџића да се та депеша употреби јавно у поступку против Караџића пред Хашким судом.

        Караџића оптужница терети за геноцид, ратне злочине и злочине против човечности током рата у БиХ од 1992. до 1995. године.

Др Радован Караџић

Др Радован Караџић

Суђење му је почело у октобру 2009, а завршне речи на суђењу изнели су крајем септембра Тужилаштво, а почетком октобра Караџић.

Пресуда би могла да буде изречена крајем 2015

Срна

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *