Вијести, Регион

Калабић: Бошњачки центар у Сребреници је идеја међународне заједнице

019565

Планирање изградње бошњачког културног центра у Сребреници је, вјероватно, одговор међународне заједнице на изградњу православне цркве на Будаку код Сребренице и представља „гурање прста у око“ српској заједници, сматра шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Драго Калабић.

„Чим се не оглашава високи представник у БиХ, који се оглашавао у неколико наврата у вези изградње православне цркве на Будаку, која не смета никоме и не нарушава грађевинске, нити било какве друге прописе, ово би, вјероватно, била нека врста одговора“, рекао је Калабић Срни.

Он је нагласио да се чини да међународна заједница сматра да за такву врсту бошњачких објеката не требају никакве дозволе и „да је право оно што они кажу“.

Калабић је додао да то ничим не оправдава локалне званичнике у Сребреници да крше закон, али, како истиче, градња центра није њихова идеја, већ иза свега међународна заједница.

Према његовим ријечима, то показује колико је међународна заједница непринципијелна, јер је за цркву на Будаку тражила „све могуће дозволе и документа“.

„Очигледно да се `гура прст у око`, за што нема никаквог основа, да се ћутњом то подржава и да се међународна заједница не жели огласити. Ништа ново, ово је само једна у низу провокација српске заједнице“, оцијенио је Калабић.

Главни муфтија Исламске заједнице у Србији Муамер Зукорлић, бивши поглавар Исламске заједнице у БиХ Мустафа Церић и начелник општине Сребреница Ћамил Дураковић су 25. јула у Сребреници положили камен темељац за изградњу бошњачког културног центра, у непосредној близини Исламског културног центра изграђеног прије пар година.

Камен темељац постављен је у центру општине, на локацији гдје је прије рата била започета изградња занатског центра, непосредно испод зидина које омеђавају порту православне цркве Покрова Пресвете Богородице.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *