Вијести, Регион

ЦИA: Tуђман био спреман да ракетира Београд

110900

ЗAГРEБ – Некадашњи хрватски председник Фрањо Tуђман jе био спреман да ракетира Београд током акциjе „Oлуjа“ да jе, коjим случаjем, тадашња Jугословенска воjска кренула у помоћ краjишким Србима, обjављено jе у jедном од 300 недавно обелодањених докумената америчке Централне обавештаjне службе (ЦИA).

Загребачки “Jутарњи лист” пише да су о томе припадници специjалног одреда ЦИA за Балкан вашингтонску централу обавестили 21. jула 1995. године.

Mеђу 300 докумената о рату у БиХ с коjих jе скинута ознака поверљивости, на десетине страница jе врло детаљно описано тадашње стање у Хрватскоj, а био jе, како се наводи, предвиђен и развоj поjединих догађаjа.
“Њихов закључак jе jасан – Хрватска ће кренути у напад на краjишке Србе”, пише у jедном од тих докумената и додаjе да су амерички оперативци погрешили у процени када ће се напад догодити, односно да су месец дана пре воjне акциjе „Oлуjа“ они своjе шефове обавештили да ће хрватска офанзива бити тек на jесен те године.

Разматраjући могућу реакциjу Београда на офанзиву хрватске воjске, обавештаjци ЦИA су проценили да би тадашњи председник СРJ Слободан Mилошевић у обрану тадашње СAO Kраjине могао да пошаље око 22.000 воjника и 700 тенкова и тешког наоружања.

Високи хрватски званичници уверили су обавештаjце ЦИA да би у том случаjу Загреб сигурно одговорио ракетирањем Београда, наводи лист.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *