Вијести, Свијет

САД узбуђене: Русија нашла одговор на ПРО

Намере Москве да попуни нуклеарне арсенале земље су изазвале у америчкој експертној заједници нервозну дискусију о обнављању некадашње војне моћи Русије. Међутим, у својој недавној изјави је председник РФ Владимир Путин поменуо свега две десетине ракета нове генерације.

Крајем новембра на саветовању по питањима развоја ракетних снага стратешке намене (РССН) Владимир Путин је саопштио да ће већ ове године два пука добити најновије мобилне комплексе међуконтиненталних балистичких ракета (МБР), док идуће године, према речима председника, РССН ће добити 22 таква комплекса.

Веома предметно је пришао модернизацији РССН конзервативни часопис The Nacional Interest (САД). Издање позива да се обнављање од стране Русије својих ракетно-нуклеарних снага разматра као забрињавајући знак новог нивоа стратешког супарништва између Москве и Вашингтона.

Дакле, у чему је корен зла, који су нашли амерички аналитичари у руском ракетно-нуклеарном програму? Комплекс МБР Јарс, чије помињање су експерти погодили у речима Владимира Путина, то је модифицирана Топола-М. Како нам је испричао генерал-поручник резерве потпредседник Центра политичких истраживања Русије Евгениј Бужински, нова МБР РС-24 је опскрбљена једним делом на врху ракете, који се дели, те може да буде наоружан са 4 или 6 нуклеарних бојевих глава снаге од 150 до 300 килотона. Међу главним техничким новитетима те МБР помињу блокове индивидуалног усмеравања према мети, као и систем, који обезбеђује продор у ПРО, који отежава противнику налажење и пресретање Јарса.

Вероватно борна опскрба Јарса угрожава Евро- Про, коју граде Американци, сматра члан друштвеног савета при Војно-индустријској комисији владе РФ Михаил Ходаренок.

Реч је о томе да када систем ПРО погађа блокове међуконтиненталних балистичких ракета, тамо се уграђује такозвана хипотеза о линеарном и равномерном кретању мете. У противном случају никакав начин усмеравања је немогуће реализовати. Ако, рецимо, врх балистичке ракете у крајнем делу трајекторије почне неко непредвидљиво маневрисање, обезбеђен је сто посто промашај противоракете.

Што се тиче броја нових комплекса, према речима Евгенија Бужинског, довољно их је, узимајући у обзир чак минималан број бојевих глава на свакој МБР.

Уклапамо се у оквире последнег уговора по СОН, још нам фали број бојевих глава. Зато се одвија обична модернизација копнене грапације наше стратешке тријаде. Постоји чинилац као што је стварање од стране Американаца система ПРО. Зато је настала неопходност да нађемо асиметрични одговор на те акције, јер долази да поремећеног стратешког баланса, док нуклеарно уздржавање за сада нико није укинуо, ни Амкериканци, ни ми.

Нажалост, свет без нуклеарног оружа је веома далека перспектива.

 

Извор: Глас Русије

Тестирање руске балистичке ракете.

Тестирање руске балистичке ракете.

 

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *