Вијести, Регион

„Хрватски бранитељи“ траже обележје у Новом Саду

Београд / Копривница – Удружење хрватских бранитеља Домовинског рата 91 (УХБДР91) из Копривнице упутило је јуче Градском већу града Новог Сада и градоначелнику Милошу Вучевићу захтев да се у Новом Саду, „негде на истакнутом месту, постави спомен-плоча у част и славу свим погинулим хрватским бранитељима и цивилима у Домовинском рату“.

На плочи би, наведено је у захтеву, „пригодно писала само једна реченица“: „Свим погинулим, несталим и умрлим хрватским бранитељима и цивилима у обрамбено-ослободилачком Домовинском рату 1990-1996 – да се не забораве“.

Младен Павковић, председник УХБДР91, каже за Данас да његово удружење сматра „да се и у Србији треба знати и на одређен начин истакнути да су се за време Домовинског рата у Хрватској догодиле одређене жртве“.

„Жеља нам је подсетити на жртве и да грађани Србије, а посебно српска деца, сазнају нешто више о жртвама с хрватске стране. Спомен-плочом посвећеном бранитељима, али и цивилима који су страдали и у српским концентрационим логорима, желимо да истакнемо да је сваки рат зло“, наводи Павковић.

Павковић каже да не зна да ли је спровођење иницијативе удружења које предводи реално. Удружење, према његовим речима, за своју иницијативу није тражило подршку хрватске владе, али има намеру да је затражи од Министарства хрватских бранитеља. Подршку је већ дао „добар део удружења хрватских бранитеља“.

УХБДР91 је захтев послала два дана пошто је у Жировцу код Двора на Уни одржан парастос за српске жртве страдале у избегличкој колони за време акције „Олуја“ 1995. „Група од двадесетак српских ратних ветерана и чланова породица страдалих у Жировац стигла је у организацији новосадског Удружења учесника оружаних сукоба на подручју бивше Југославије с председником Жељком Вукелићем, ратним командантом диверзантског вода 21. кордунског корпуса српске паравојске“, известио је у суботу сајт Слободне Далмације.

Портали удружења хрватских ветерана драматично су извештавали о намери Вукелића да у Жировцу постави плочу са натписом „Нико њихов сан неће уснути, нити другим оком видети.“ Спомен-плоча, ипак, није постављена.

„Не видимо никаквог разлога да се уз вашу помоћ не оствари наша иницијатива, тим пре што ни Удружење учесника оружаних сукоба на просторима бивше Југославије из Новог Сада, на чијем је челу г. Жељко Вукелић, није имала никаквих проблема поводом недавног доласка у Хрватску“, наведено је у писму УХБДР91 градоначелнику Новог Сада Милошу Вучевићу.

„Без политизирања и провоцирања“

У захтеву упућеном новосадским властима УХБДР91 истиче да им је жеља да спомен-плоча буде постављена 18. новембра „на дан окупације града Вуковара, достојанствено и мирно, без икаквог политизирања и провоцирања које би могло проузроковати немиле догађаје“.

Мене лично више не би изненадило да нешто овакво осване негдје у СРБИЈИ !!!

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *