Вијести, Регион

Деценија од некажњеног злочина у Гораждевцу

Gorazdevac-pomen

У уторак се навршава десет година од злочина у Гораждевцу недалеко од Пећи, када је 13. августа 2003. године рафалном паљбом из ватреног оружја убијено четворо, а рањено двоје деце из тог метохијског села док су се купала у реци Бистрица.

Том приликом убијени су Иван Јововић (19) и Пантелија Дакић (12), а њихови другови Ђорде Угреновић (20), Богдан Букумирић (14), Марко Богићевић (12) и Драгана Србљак (13) тешко рањени.

Представници полиције УНМИК-а саопштили су тада да ће “преврнути сваки камен” како би открили убице, али – као и после бројних других злочина над Србима на Косову и Метохији – “истрага” није макла даље од почетка.

Злочин у Гораждевцу осудили су тадашњи шефови УНМИК-а и Кфора, представници ЕУ, САД, Француске, Русије, као и косовски званичници, а тадашња државна заједница Србија и Црна Гора затражила је заседање Савета безбедности УН.

Почетком 2011. године портпарол Еулекса Ирина Гудељевић навела је да је Еулекс случај Гораждевац наследио од УНМИК-а, са досијеом у “поприличном нереду” и да је стално позивао да се сви који имају било какве информације или доказе у вези са тим злочином јаве Мисији ЕУ.

“Наши полицијски истражитељи и тужилаштво су поново испитали све сведоке који су били на располагању, јер многи од њих нису били ту или нису желели да сведоче. Све информације су поново анализиране, али без резултата и наш тужилац је донео одлуку да истрагу затвори”, казала је тада Гудељевић.

Вулин на парастосу убијеним дечацима
Директор Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије Александар Вулин присуствоваће сутра, у цркви Пресвете Богородице у Гораждевцу, парастосу Ивану Јововићу и Пантелији Дакићу.

Парастосом који ће се одржати у 11 часова и који ће служити владика рашко-призренски и косовско-метохијски Теодосије и изласком на месна гробља, биће обележена 10. годишњица убиства два српска дечака у том метохијском селу, саопштила је Канцеларија за КиМ.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *