Вијести, Регион

Хрватска продаје Брионе, луке, лутрију…

003734

У наредна два мјесеца у Хрватској ће у процес приватизације ући морске луке Ријека, Плоче, Задар и Шибеник, Хрватска лутрија, Кроација ерлајнс, Народне новине, ријечна лука Вуковар и Петрокемија, изјавио је представник Државног уреда за управљање државном имовином (ДУУДИ) Младен Пејновић.

Влада, која ову распродају назива „други круг приватизације“, одлучила је да у наредних годину дана дјелимично или потпуно приватизује 28 хрватских државних компанија, пише загребачки „Глобус“.

Пејновић је с неколико министара већ постигао договор о наставку приватизације па су му тако зелено свјетло за акцију дали министар поморства, саобраћаја и инфраструктуре Синиша Хајдаш Дончић и министар привреде Иван Врдољак.

Други круг приватизације требало би да буде подијељен у двије фазе. У првој ће бити приватизовано поменутих девет предузећа.

 

У другој фази, која би требало да услиједи идуће године, приватним улагачима биће понуђено још 19 компанија – Хрватска пошта, АЦИ, Јадролинија, седам ваздушних лука (Осијек, Пула, Ријека, Задар, Сплит, Дубровник, Загреб), Имунолошки завод, Кроација банка, АПИС, Бриони, Бродарски институт, Хрватска бродоградња – Јадранброд, Клуб Адриатик, Парк Превлака и Зракопловно-технички центар Велика Горица, тврди лист.

 

Пејновић је рекао да на приватизацију не треба гледати искључиво као на распродају.

– Не желимо да продамо државне фирме само да бисмо добили свјеж новац. Циљ је код сваке приватизације створити један развојни елемент. Поента је да купац сваког државног предузећа или стратешки партнер владе донесе нове идеје и инвестиције у то предузеће, које би требало да расте – изјавио је Пејновић.

 

 

„Глобус“ наводи да влада нема никакву процјену колико би се могло зарадити продајом или дјелимичном приватизацијом државних предузећа, односно да ни за једну фирму не постоји свјежа процјена колико вриједи.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *