Вијести, Свијет

Апел Европе за укидање смртне казне

006554

Министри спољних послова 42 земље, међу којим је шеф српске дипломатије Иван Мркић, упутили су заједнички апел за укидање смртне казне у свијету.

Министри су поводом Европског и свјетског дана борбе против смртне казне поручили да „правда која убија није правда“ и изразили противљење примјени смртне казне било гдје у свијету.

„Смртна казна не представља само неприхватљив насртај на људско достојанство, већ да она иде руку под руку са бројним кршењима људских права осуђених и њихових породица и нема никаквог позитивног утицаја на спречавање криминала, односно на безбједност нити, пак, на било који начин исправља штету учињену жртвама и њиховим породицама“, оцијенили су министри у апелу.

Смртна казна данас је на снази у педесетак земаља, док се као најстрожа санкција извршавала до прије двије деценије у више од сто земаља свијета.

Заједнички апел за укидање смртне казне потписали су министри спољних послова Србије, Албаније, Андоре, Аустрије, Белгије, БиХ, Бугарске, Хрватске, Кипра, Чешке, Данске, Естоније, Финске, Француске, Македоније, Немачке, Грчке, Мађарске, Исланда, Ирске, Италије, Летоније, Лихтенштајна, Литваније и Луксембурга.

Међу потписницима су и шефови дипломатија Малте, Молдавије, Монака, Португала, Румуније, Сан Марина, Словачке, Словеније, Шпаније, Шведске, Швајцарске, Турске, Украјине и Велике Британије.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *