Вијести, Регион

Хрватска данас прославља улазак у Европску унију

015317

У Загребу се одвијају посљедње припреме за вечерашњу централну прославу уласка Хрватске у ЕУ, којој ће, уз бројне стране државнике присуствовати и делегација Србије предвођена предсједником Томиславом Николићем, а пригодни програми биће одржани током дана и у другим хрватским градовима.

У Хрватску од петка стижу бројни страни државници из земаља чланица ЕУ и земаља региона којих се на прослави на загребачком Тргу бана Јелачића очекује око 120, заједно с бројним домаћим политичарима и личностима из јавног живота.

Цијелу манифестацију, од путева проласка делегација до Јелачићевог трга и Горњег града обезбјеђује око 1.000 полицајаца из загребачке и других полицијских управа.

Већ раније је најављено да ће бити око 700 извођача, међу њима и врхунски домаћи и свјетски извођачи, а укупни трошкови који ће бити саопштени након манифестације процијењени су на око 5,5 милиона куна (око 737.000 евра).

Због доласка званичника, на снази је посебна регулација саобраћаја којом ће се отежати или онемогућити кретање возила на трасама којима се возе делегације, прије свега од аеродрома до хотела у центру града и на простору Горњег града гдје је сејдиште владе и гдје ће се окупљати званичници.

Домаћим возачима препоручене су обилазнице, међу којима и Домовински мост на истоку града који је још градилиште и који ће бити оспособљен за пролаз до 2. јула. И возила јавног превоза данас и сутра возиће измијењеним трасама или ће имати редукован возни ред.

Све тезге око Јелачићевог трга још јуче су измјештене, а данас не ради ни централна загребачка пијаца Долац.

Због мјера безбједности током три часа данас послеподне биће забрањен пролаз пјешака на тргу, на којем су у току посљедњи радови на постављању бине и екрана, а након тога грађани ће на неколико улаза имати приступ тргу.

Полиција ће на улазима обављати контролу грађана,а већ раније је објављена забрана уношења кишобрана и других потенцијално опасних предмета.

Поред Загреба, пригодне прослава одржаће се и у другим градовима, а заједничко им је да ће се у поноћ, кад Хрватска формално уђе у ЕУ, изводити „Ода радости“, химна ЕУ, а становници неких од њих моћи ће уживати и у ватромету.

Током дана с граничних прелаза Репе и Пасјак према Словенији биће скинуте ознаке царина, а на граничном прелазу Бајаково према Србији ноћас ће се поставити ознаке ЕУ.

Током сутрашњег дана министри унутрашњих послова Хрватске и Словеније симболички ће представити „One stop стоп“ систем заједничких полицијских прегледа докумената.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *