Регион

ЕУ уценама разара Србију

Ненад Поповић (Фото: Блиц)

Ненад Поповић (Фото: Блиц)

Уставни суд не понаша у складу са својим мандатом да штити Устав, већ да се налази под снажним утицајем извршне власти.

Треба ли Србија да настави евроинтеграције? Која је алтернатива за Србију?

Србија треба да прекине преговоре са ЕУ јер њихов наставак значи одрицање од Косова и даље угрожавање наших суштинских државних и националних интереса. Алтернатива је проглашење политичке неутралности. То значи да Србија треба да развија најбоље економске односе са ЕУ, али не треба да постане њен члан. Британски премијер Камерон најавио је референдум о изласку ове земље из ЕУ. Не треба да журимо у један савез из којег други желе да изађу.

Преговори са Приштином, столица за Косово у УН… Има ли краја попуштању пред захтевима међ. заједнице?

Политика условљавања ЕУ разара Србију. Прво су нас условљавали сарадњом са Хашким трибуналом, а сада нас условљавају преговорима са Приштином, у којима Србија корак по корак признаје независност Косова. Крајње је време да се јасно и одлучно каже “не” условљавању из ЕУ. То је једини начин да ЕУ почне да нас уважава као равноправног партнера.

Шта учинити да би се смириле тензије на југу Србије?

Ниједна држава не би толерисала споменик терористима на својој територији. Спорни споменик је требало да буде уклоњен још пре него што је од њега направљено политичко питање. Са политичким представницима Албанаца са југа Србије треба разговарати, али не треба правити компромисе који у будућности могу да створе нове нестабилности.

Све више се прича о ванредним парламентарним изборима. Да ли је ДСС спремна? Да ли је тачно да ДСС ради на окупљању десно оријентисаних странака попут Двери и СРС?

ДСС је једина парламентарна странка у Србији која заступа политику против чланства у ЕУ, а та политика добија све већу подршку грађана Србије. То је и логично јер све што је Коштуница годинама говорио о ЕУ и Косову на крају се испоставило као тачно. До сада смо показали да се не плашимо самосталног наступа на изборима, а о питању будуће сарадње са било ким одлучиће наш председник Коштуница.

Како оцењујете Владу после првих шест месеци рада?

Влада је показала одлучност у борби против корупције и у том сегменту заслужује нашу пуну подршку. Морам да поздравим и спремност ове владе да економски сарађује и са другим партнерима у свету, а не само са ЕУ. Највећи капитал се данас налази у Русији, Кини и арапским земљама, а не у ЕУ. Одлично је што су појединци у овој влади то препознали. То је такође и потврда става ДСС да Србија не мора да буде чланица ЕУ да би наши грађани имали посао и живели боље.

ДСС је поднела захтев Уставном суду за оцену уставности уредби владе заснованих на бриселским споразумима. Наговештено је да ће се оцена уставности одложити до даљњег. Како то коментаришете?

Уколико Уставни суд донесе одлуку да застане са поступком оцене уставности уредби које је влада донела на основу бриселских споразума Београда и Приштине, то ће представљати озбиљан удар на уставни и правни поредак државе. То је доказ да се Уставни суд не понаша у складу са својим мандатом да штити Устав, већ да се налази под снажним утицајем извршне власти.

Коментариши чланак

Коментара