Регион

Емир Кустурица у Митровици: Куда без колевке

emir-kusturica

Окупиране територије – „Ово је и простор пљачке, јер су светски моћници дошли да узму руднике и све што је наше и тај грабежљиви велики свет је увек био исти само се форма мењала“, рекао је Кустурица и додао да „данас то изгледа топлије и мекше због невладиних организација које су плаћене да причају причу о хуманизму и ренесанси, а у ствари пљачкају“.

Кустурица је посетио Ректорат Приштинског универзитета са привременим седиштем у Косовској Митровици, а одговарајући на новинарска питања истакао је да „глобални светски систем контролише све па и то где се шта из филмске продукције приказује“.

„Можете направити најбољи филм на свету, али ако он није приказан на најбољем месту на свету, онда га они не виде. На пример, направите најтужнију и најпотреснију причу о Косову и позицији Срба, свет ће то да призна, али то неће нико видети“, рекао је Кустурица и додао: „Тај систем је монструозан“.

Коментаришући најновије догађаје око рушења српских споменика на Косову и Метохији, Кустурица је рекао да су то последице „инструкције које Албанцима дају за право да то раде“.

„Светом владају две антропологије, хришћанска и антихришћанска. У овој другој не влада ниједан од аспеката који у хришћанству позивају на идеју Бога и доброте“, објаснио је Кустурица и оценио да „допустити да се сруши око 330 богомоља и да се настави са рушењем гробља су војно-тактичке смицалице“.

Емир Кустурица је људима на Косову и Метохији поручио да издрже и обећао да ће им, колико буде могао, макар са моралне стране помагати да истрају.

Кустурица је на Митровачком зимском универзитету, на енглеском језику, одржао предавање на тему „Савремени европски филм и продукција“. Посету професора Кустурице организовали су Студентски парламент, Универзитет и СПАРК, који је и донатор.

Аплауз и струја

„Осећам све већу потребу да на местима где је велика невоља, колико могу ублажим и помогнем људима“, рекао је Кустурица после предавања које је одржао на енглеском језику и додао „то је велика емоција која мора да има и неку рационалну страну, један мали аспекат који освежи идеју о животу“. Студенти су били одушевљени предавањем проф. Емира Кустурице, које је – осим нестанка струје – прекидао и аплауз.

Коментариши чланак

Коментара