Регион

Кина спрема ликвидацију долара

Кина у овом моменту претапа све златне резерве у мале полуге (Фото: Србија данас)

Кина у овом моменту претапа све златне резерве у мале полуге (Фото: Србија данас)

Пекинг / Вашингтон – Нема сумње да ће амерички долар ускоро бити прошлост. Кина у овом моменту претапа све златне резерве у мале полуге од једног килограма како би била у стању да лансира нову глобалну резервну валуту којој би имала златну подлогу. Ово је сигурно стратешки део њиховог недавног инсистирања за потписивањем нових трговинских споразума са Русијом, Јапаном, Чилеом, Бразилом, Индијом и Ираном. Мачка је изашла из џака, САД ће бити „изјурена“ од стране највећих трговинских нација у свету и долар ће пропасти у пламену. ГАТА сада процењује да је 80% од злата за које инвеститори верују да су распоређени на њиховим рачунима одавно нестало и да је већина тог злата вероватно завршила у Кини.

Кина претапа златне полуге

Кина је већ далеко одмакла са амбициозним планом претапања великих златних полуга у мање од 1-кг. Кина то ради масовно. Кува се нешто велико што ће сигурно из основа пореметити глобалну трговину и глобални банкарски систем. Кинески пројекат претапања великих златних полуга у мање указује на кинеску припрему и успостављање новог система трговинског поравнања. Унутар тог процеса сигурно је уграђен нови темељ могућег новог монетарног система заснованог на злату који ће подржавати трговинска плаћања. У почетку ће бити коришћен за трговину, а касније и у банкарству. Америчке државне обвезнице базиране на долару биће гурнуте у страну. Посматрајте овај кинески пројекат као прелиминарни увид у колапс система заснованог на америчком долару. Кинези пребацују хиљаде метричких тони златних полуга из Лондона, Њујорка и Швајцарске. Они претапају те полуге како више не би биле мерене у тројној унци већ у килограмима. Све велике златне полуге се претапају у мање од 1кг и складиште се у Кини. Није потпуно јасно да ли се овај пројекат у потпуности обавља само у Кини, јер има показатеља да су у читав пројекат укључене и ливнице злата у Швајцарској, јер они имају доста искуства и капацитета.

Причу о претапању великих кинеских златних полуга потврдио је и мој најбољи извор из Лондона. Више је него очигледно да се Кинези припремају за нови систем трговинског поравнања, који ће се поклопити са новим банкарским системом светске резервне валуте. Они могу значајан део нових златних полуга од 1-кг понудити у малопродаји или их продати богатим појединцима у Кини. Они ће одбацити затрован систем америчких државних обвезница као основу банкарства. Две поруке су непогрешиве. Западни и британски систем базиран на фунтама и унцама добија средњи прст баш као и остатак мерних јединица. Али, можда постоје и други разлози кинеског пројекта. Можда Кинези воде истрагу о полугама филованим волфрамом која се спроводи тихо. Почетком 2010, прича о златним полугама које су филоване волфрамом постала је велика али очигледно задржана у тајности. Трагови су тада водили до Форт Нокса.

Коментариши чланак

Коментара