Вијести, Регион

ЕУ суспендовала 4,5 милиона евра за помоћ туризму у БиХ

002171

Због непостизања договора власти у Босни и Херцеговини о потребним корацима на реализацији пројеката, Европска унија је суспендовала 4,5 милиона евра издвојених за пројекте помоћи туризму и увођењу система управљања квалитетом (QМС) у мала и средња предузећа (СМЕ) у Босни и Херцеговини (БиХ).

Циљ ова два пројекта за изградњу капацитета био је пружање подршке привредном расту у земљи преко сектора малих и средњих предузећа и туризма, најконкурентнијих привредних грана у БиХ.

Да би се овим секторима пружила даљња подршка, потребан је јасан политички договор о предмету активности, укључујући и одобравање релевантних пројектних извјештаја и усаглашен начин за реализацију пројеката, саопштено је данас из Делегације Европске уније у БиХ.

Непостизање договора не значи само потенцијалан губитак средстава ЕУ у износу од 4,5 милиона евра, могуће су и импликације на расподјелу милиона евра средстава ЕУ за привредни развој из ИПА 2, главног програма ЕУ за финансијску помоћ БиХ у периоду 2014. до 2020. године.

Коментаришући суспензију средстава, замјеник шефа Делегације Европске уније у Босни и Херцеговини Ренцо Давиди је изразио разочарење што Босна и Херцеговина није у стању да узме новац који јој је стављен на располагање.

– И у јуну смо били присиљени да обуставимо пет милиона евра издвојених за пројекте у области пољопривреде и руралног развоја. Само мјесец дана касније, морамо да суспендирамо додатне милионе евра за два једнако битна сектора – мала и средња предузећа и туризам – истакао је Давиди.

Додао је да ЕУ непрекидно наглашава да Босна и Херцеговина ризикује да заостане за осталим земљама у регион, наглашавајући да се ради о економском и политичком питању, док у исто вријеме остале земље западног Балкана предано раде на увођењу европских стандарда квалитета и припреми улагања за већи економски раст.

– Иако је ЕУ чврсто опредијељена да помогне Босни и Херцеговини на њеном европском путу, истовремено је потребно да осигурамо ефективно кориштење средстава која издвајају порески обвезници држава чланица ЕУ. Ова средства могу поново бити мобилисана само уз јасан и доказан договор о пројектним активностима – поручио је Давидди.

Босна и Херцеговина још увијек има простора да постигне договор. Одбор ЕУ – БиХ за праћење ИПА састаће се 10. септембра 2013. године и размотриће да ли ће пројекти бити окончани, или ће се, уколико се остваре потребни предуслови, ићи даље с њиховом реализацијом.

Циљ подршке из пројекта за мала и средња предузећа био је увођење стандарда управљања квалитетом у најмање стотину малих и средњих предузећа регистрованих у БиХ у складу с међународним стандардима квалитета ИСО 9000.

Уз то, планирано је успостављање мреже и регистра квалификационих и цертифицираних ревизора у складу с међународним стандардима квалитета и стимулирање дијалога између јавног и приватног сектора о механизмима подршке за QМС.

Туристички капацитети су требали да добију подршку кроз дорађен оквир планирања и примјене секторских политика. Била је планирана и додатна подршка припремама Сарајева и Источног Сарајева за инвестиционе иницијативе, укључујући Европски омладински олимпијски фестивал, који би се у овим градовима одржао 2017. године.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *