Вијести, Регион

ДОДИК: БиХ може да буде само конфедерација или унија три земље

АКО БОШЊАЦИ БУДУ ПРОТИВ ТОГА ДА ХРВАТИ БУДУ ТРЕЋИ ЕНТИТЕТ – ЈЕДИНО РЕШЕЊЕ ЈЕ РАЗЛАЗ (РАСПАД)

  • „На свим скуповима на којима сам учествовао, Турска је увек до танчина била на страни Бошњака и жестоко бранила њихове интересе. Она ће то радити и даље”, оценио је Милорад Додик

         АКТЕЛНИ и будући председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је вечерас да ће се његова странка СНСД и даље залагати за јачање тог ентитета и његово постављање на конфедералној основи или као уније три државе у оквиру БиХ.

         „Ако то није могуће, онда БиХ треба разделити”, рекао је Додик гостујући на РТС-у.

         Додик, који је на октобарским изборима освојио нови мандат на позицији председника Републике Српске, каже да се његова странка залаже да Хрвати у БиХ добију свој ентитет и да они то могу достићи само уз помоћ Српске.    

         „У оптицају су три концепције за БиХ – једна коју заговарају Бошњаци и то је централизација државе. Друга је да се БиХ федерално конфедерализује, а ми у СНДС-у мислимо да смо далеко отишли од класичне федерације и да можемо да дамо пристанак на конфедерацију или унију три земље”, прецизирао је Додик.

         Ако Бошњаци не буду спремни да уваже да су Хрвати народ и да имају право на трећи ентитет, једино исправно је нешто што нико неће моћи да заустави – дисолуција (распад) БиХ, навео је он и подсетио да су „Хрвати свој део територије већ назвали Херцег Босна”.

         На констатацију да се Хрватска недовољно бори за статус свог народа у БиХ, Додик каже да се ситуација значајно променила од уласка Хрватске у Европску унију.        

         „Хрвати су губили у БиХ зато што је државна политика Хрватске морала да буде попустљива јер је била на европском путу. Сада је то другачије и јасно се виде ставови актуелне политичке структуре која каже да Хрвати у БиХ морају бити заштићени”, казао је Додик.

         Председник Српске је указао на веома јак утицај Турске у БиХ, чија улога је „навијачки настројена према муслиманима”.

         „На свим скуповима на којима сам учествовао, Турска је увек до танчина била на страни Бошњака и жестоко бранила њихове интересе. Они ће то радити и даље”, рекао је Додик.

         Упитан како ће сарађивати са Младеном Иванићем који је као представник опозиционог Савеза за промене изабран за српског члана Председништва БиХ, Додик је рекао да међусобно поверење не постоји, али да ће сарађивати онолико колико буде потребно и у интересу Српске. 

Предсједник РС, Милорад Додик испред карте Републике Српске

Предсједник РС, Милорад Додик испред карте Републике Српске

„То није небитно место. Има веома важну улогу у систем одбране с обзиром на то да је Председништво БиХ врховни командат оружаних снага. А имајући у виду развој милитантног ислама и 350 муџахедина из БиХ који ратују на страни муслиманске државе…”, рекао је Додик.

(Танјуг)

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *