Вијести, Свијет

Порошенко најавио укидање сопственог закона о посебном статусу Донбаса

ОБЈАВИО И ДА НОВОМ ВЛАШЋУ У ДНР И ЛНР НЕ МОЖЕ БИТИ „ДИЈАЛОГА” И ДА ЈЕ СПРЕМАН ДА ДОНЕСЕ „НОВИ ЗАКОН”

  • Новоизабрани председник Луганске Републике Игор ПЛОТЊИЦКИЈ: „Порошенко ставља ван снаге оно чега реално нема. Кијевски закон о „посебном статусу” сам Кијев није примењивао. То је била имитација примене договореног 5. и 19. септембра у Минску. Снаћи ћемо се и без Порошенка и без његовог фиктивног закона. Народ Донбаса је 2. новембра – на изборима – сам себи дао посебни статус”

         УКРАЈИНСКИ председник Петар Порошенко објавио је да ће Савету за националну безбедност и одбрану предложити да размотри могућност поништавања недавно усвојеног закона о посебном статусу и самоуправо неких делова Донбаса.

         „Тај закон је одиграо ванредно важну улогу. Продемонстрирао је, поред осталог, да је Украјина искрено за деескалацију ситуације у Донбасу и за реализацију споразума из Минска. Ако Савет буде за стављање закона ван снаге, ми ћемо бити спремни да донесемо нови у случају да се све стране врате споразумима из Минска. А то подразумева реални прекид ватре, јасне границе делова Донбаса са посебним статусом, стварање тампон-зоне и контролу границе”.

         Уз све ово, Порошенко је саопштио да после јучерашњих председничких и парламентарних избора у Донбасу не види могућности за дијалог са његовим представницима. Па ипак је објавио да је и даље привржен „дипломатском решењу” и да је то за државни врх Украјине приоритет.

Западна марионета? Украјински председник Петар Порошенко

Западна марионета? Украјински председник Петар Порошенко

На ово је одмах одреаговао новоизабрани председник Луганске Републике Игор Плотњицкиј, речима:

„Порошенко ставља ван снаге оно чега реално нема. Кијевски закон о „посебном статусу” сам Кијев није примењивао. Украјина га није поштовала. То је била имитација примене договореног 5. и 19. септембра у Минску. А намера да се он стави ван снаге директно удара на оно што је било договорено у Минску. Порошенко је изгледа одлучио д се више не претвара и отворено и потпуно руши споразуме из Минска”.

Плотњицкиј је посебно нагласио: „Снаћи ћемо се и без Порошенка и без његовог фиктивног закона. Народ Донбаса је 2. новембра – на изборима – сам себи дао посебни статус”.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *