Вијести, Регион

ДОДИК: Ако умањимо РС умањићемо и своју слободу, ако је изгубимо – изгубићемо и слободу

СВЕЧАНА АКАДЕМИЈА У БАЊАЛУЦИ ПОВОДОМ ДАНА И КРСНЕ СЛАВЕ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ – СВЕТОГ АРХИЂАКОНА СТЕФАНА

  • Консензус око Републике Српске је увек био снажан и јак, јер је Српска производ тежње српског народа за слободом
  • Додик данас подвукао и да Српска остаје при одлуци да не да сагласност на нивоу БиХ за признавање самопроглашеног Косова: “Не видимо интерес да то учинимо. Сматрамо да је потребно да се јасно, на најбољи могући начин етаблира и стабилизује српска национална заједница на Косову и сва политичка и друга права која треба та заједница да има. Српска остаје у одбрани свега тога“
  • ЂУРИЋ: Српски народ има две куће – једну Србију, а другу Српску. Обе ове куће засноване су на истом темељу. Тај темељ је Косово и Метохија, тај темељ је косовска вертикала и данашња крсна слава и Дан Републике Српске – Свети архиђакон Стефан, који нас подсећају на то заједништво и јединство

        ПРЕДСЕДНИК Републике Српске Милорад Додик истакао је данас да је Република Српска гаранција слободе за српски народ.

         „Ево нас у дану који славимо као круну своје слободе. Шта би нам био Дан Републике ако не дан у коме обележавамо жртву коју смо поднели и подносимо за слободу“, рекао је Додик на свечаној академији у Бањалуци поводом Дана и крсне славе Републике Српске – Светог архиђакона Стефана.

        Он је захвалио свима који су учествовали у стварању Републике Српске, мајкама које су изгубиле синове, онима који су били рањени, заробљени и мучени.

         „Република Српска је изнад свих нас и наших живота, јер нам представља слободу. Ако умањимо Републику Српску умањићемо нашу слободу, а ако је изгубимо изгубићемо и слободу“, истакао је Додик.

        Он је захвалио и свима који су од 1992. године бранили и одбранили Републику Српску.

        Подвукао је да се Дан и Крсна слава Републике славе из уверења да су Српска, њена егзистенција и јачање израз сваког ко живи на њеним просторима, без обзира којем народу припада.

        Он је у здравици, на пријему уприличеном поводом Дана и Крсне славе Републике Светог првомученика и архиђакона Стефана у Бањалуци, истакао да Српска годинама, прослављајући дан свог настанка, показује и доказује своје постојање и трајност.

        Додик је истакао и неопходност јачања аутономије Републике Српске, што је, како је рекао, политички и животни циљ, те додао да јачањем аутономије и своје самосталности Српска показује усмереност ка осигурању стабилнијег живота за све.

         „Српска ће се на тај начин кретати и у будућности. Консензус око Републике Српске је увек био снажан и јак, јер је Српска производ тежње српског народа за слободом“, рекао је Додик.

        Он је нагласио да је тежња Српске да се што више повеже са Србијом, а жели добре односе са Хрватском, те сарадњу са Русијом.

        Додик је рекао и да Српска жели да се креће ка ЕУ, али без губљења својих надлежности, те додао да је сада смањен ентузијазам по овом питању у односу на раније.

        Пријему су присуствовали представници власти Српске, представници Српске у заједничким институцијама БиХ, представници политичког, јавног и културног живота Српске, Његова светост патријарх српски Иринеј, представници Владе Србије, те српских организација из окружења.

        Додик данас подвукао и да Српска остаје при одлуци да не да сагласност на нивоу БиХ за признавање самопроглашеног Косова.

         „Не видимо интерес да то учинимо. Сматрамо да је потребно да се јасно, на најбољи могући начин етаблира и стабилизује српска национална заједница на Косову и сва политичка и друга права која треба та заједница да има. Српска остаје у одбрани свега тога“, истакао је Додик.

Председник Републике Српске Милорад Додик

Председник Републике Српске Милорад Додик

Директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Марко Ђурић, који је присуствовао свечаностима у Бањалуци, рекао је да српски народ има две куће – једну Србију, а другу Српску.

„Обе ове куће засноване су на истом темељу. Тај темељ је Косово и Метохија, тај темељ је косовска вертикала и данашња крсна слава и Дан Републике Српске – Свети архиђакон Стефан, који нас подсећају на то заједништво и јединство“, истакао је Ђурић.

Он је оценио да у предстојећем периоду Србија и Република Српска имају подједнаку одговорност, али и вољу да раде на јачању и изградњи српске заједнице на Косову и Метохији.

Он је навео да ће српски народ у 2015. на Косову и Метохији успоставити заједницу српских општина, која није уперена против било кога и на уштрб било кога, већ је израз жеље Срба на Косову и Метохији за слободом и равноправношћу.

„Заједница српских општина кретаће се у оквирима предвиђеним договорима, а биће непокољебљив и чврст стуб опстанка и постојања српског народа, којег ће Србија и Српска сложно помагати“, закључио је Ђурић.

Срна

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *