Вијести, Свијет

Француски специјалци ликвидирали и браћу Куаши и Кулибалија

ТАЛАЦ КОЈЕГ СУ ДРЖАЛИ НАПАДАЧИ НА „Шарли Ебдо” ОСЛОБОЂЕН, А МЕЂУ ТАОЦИМА У СУПЕРМАРКЕТУ ИМА ЖРТАВА

  • Појединости операције у Дамартену-ан-Гоелу још се не знају
  • Агенција Франс Прес објавила да су приликом јуриша специјалаца на јеврејски супермаркет у Паризу убијена најмање три посетиоца, да је леш нападача Амедија Кулибалија четврти, а да није јасно – да ли пето беживотно тело припада такође неком од талаца или Кулибалијевом помагачу
  • Агенција Ројтерс јавила да су приликом упада у супермаркет тешко рањена најмање четири човека, али је нагласила да је нејасно да ли се ради само о таоцима или међу рањенима има и специјалаца
  • Вечерас је дошло до новог узимања талаца: у једној јувелирници у центру Монпељеа

        ДОГОДИЛО се оно што се и могло и морало очекивати.       

        Браћа Саид и Шериф Куаши – који су пре два дана побили готово целу редакцију париског сатиричног недељника „Шарли Ебдо” – убијена су у нападу француских специјалаца на зграду штампарије у градићу Дамартен-ан-Гоел у којем су се били забарикадирали.

        Напад је започео у 17.00 сати по локалном времену, а њихов талац је ослобођен.

        У исто време започело је и ослобађање талаца које је у продавници јеврејске кошер-хране поред Венсанске капије држао са браћом Куаши повезани Амеди Кулибали (32).

        Та операција је, међутим, била много мање успешна. Јер, Кулибали је ликвидиран, али су цену платили и његови таоци, односно посетиоци продавнице.

        Незванично, убијених је укупно пет, а француски министар унутрашњих послова Бернар Казнев потврдио је да је приликом ликвидације Кулибалија живот изгубило и неколико купаца, али није открио колико.

        „Веома сам ожалошћен због смрти неколико људи који су били жртве догађаја повезаних са узимањем талаца у другој половини дана“ – рекао је Казнев.

        Агенција Франс Прес је објавила да су убијена најмање три посетиоца јеврејског супермаркета, да је кулибалијев леш четврти, а да није јасно – да ли пето беживотно тело припада такође неком од талаца или Кулибалијевом помагачу.

        Агенција Ројтерс јавила је да су приликом упада у супермаркет тешко рањена најмање четири човека, али је нагласила да је нејасно да ли се ради само о таоцима или међу рањенима има и специјалаца.

        Казнев је похвалио своје потчињене који су учествовали у операцији, оценивши да су деловали „хладнокрвно и професионално“, али је одбио да одговара на новинарска питања.

        Пре него што је Кулибали био убијен у супермаркету – одјекнуло је неколико експлозија после којих је почела паљба из аутомата и пиштоља.

        Појавиле су се и претпоставке да је Кулибали имао и помагача и да је то била 26-годишња Хајат Бумедијен. Међутим, о њеној судбини се засад ништа не зна. Тачније:

        Има индиција да је и она убијена.

        Кулибали је, како се испоставило, био наоружан са два калашњикова. Убио је два купца, а узео за таоце најмање петоро.

Штампарија у градићу Дамартен

Штампарија у градићу Дамартен

Вечерас је дошло до новог узимања талаца: у једној јувелирници у центру Монпељеа.

Према незваничним информацијама, нападач држи „на нишану“ највероватније два човека.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *