Вијести, Регион

До лиценце за „босански језик“ за 10 минута

dru-nastavnici_620x0

Нови Пазар – Лиценце о познавању босанског језика наставници у Новом Пазару, Тутину или Сјеници добијају за десет минута. Министарство просвете још пре месец дана затражило је од Бошњачког националног већа, које организује тестирања, да одговори према којим критеријумима организују полагања и издавање сертификата, које потписује Есад Џуџевић, председник БНВ.

Упозорили су их да процедура за сертификовање наставника није усвојена на одговарајући начин. Тачније, план је требало да буде прослеђен Министарству, а да у анализу буду укључена и друга просветна тела, попут Завода за унапређење квалитета образовања. Одговор још није стигао, а у БНВ кажу да све раде по закону.

Закон заправо каже да како би неко предавао на матерњем језику, мора да заврши средње, више или високо образовање на том језику или да положи тест према програму високошколске установе.

„Закон је сасвим јасан и каже да се тестирање врши према програму надлежне високошколске установе. У овом случају то је Државни универзитет у Новом Пазару. Нико нас није обавестио да постоје неки подзаконски акти који постављају додатне услове“, каже за “Новости” Елијас Реброња, задужен за образовање у БНВ.

„Тест има 12 питања и састављали су га професори Универзитета у Новом Пазару.“

Аутори теста су професори Сеад Шемсовић, Фатима Муминовић Пелесић и Реџеп Шкријељ. Питања која су постављали ђацима умногоме би могла да буду и питања о познавању српског језика. Неки од задатака били су да тачно напишу редни број, тј. годину рођења или да исправно употребе црту, да се одлуче између орјента и оријента…

Тест је, кажу многи, исувише лак и служи само да испуни форму. Полажу га углавном Бошњаци, и то у Сјеници, Тутину и Новом Пазару у великом броју, док су у Пријепољу одбили да одговарају на питања.

Према Реброњиним речима, многе ствари касне, а не зависе од Бошњака. Спорни су уџбеници за први разред средње школе, као и два правилника,а без њих не може да почне школска година.

Помоћник министра просвете Мухедин Фијуљанин, ипак, обећава, да ће до 1. септембра све бити спремно.

„Неки уџбеници су још у фази одобравања, а ускоро ће бити усвојени и правилници“, најављује Фијуљанин.

Он каже да ће ђаци првог и петог разреда основне, као и првог разреда средње школе у новој школској години моћи да уче и на босанском.

Књиге из Сарајева

У току је одобравање 33 уџбеника на босанском језику. Неки су само преведени са српског, а други су писани изнова. Књиге за опште предмете првог разреда средњих школа биће увезене из Босне, али ће морати да их одобре Завод за вредновање квалитета образовања и Национални просветни савет.

dru-nastavnici-u-etkst

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *