Вијести, Регион

Ђурић: Посjете званичника Србије Космету неометане

029226

Имамо чврсту ријеч приштинске делегације да посјете српских државника Косову и Метохији неће бити ометане, изјавио је Марко Ђурић, савјетник предсједника Србије. Како је навео, договорено је да се без условљавања спроводи споразум о слободи кретања.

Наредних дана на Космет ће путовати премијер Ивица Дачић и вицепремијер Александар Вучић. Према Ђурићевим ријечима, слобода кретања је услов без кога се не може, када се говори о успјешном одржавању избора на Косову и Метохији и то је препознато и вредновано од стране међународне заједнице.

– То је резултирало тиме да сада имамо чврсту ријеч приштинске стране да неће бити ометања посјета највиших званичника Србије – рекао је Ђурић у Дневнику РТС-а, додајући да су били присутни и притисак и воља да се овај проблем ријеши.

– Договорено је да се без условљавања спроводи споразум о слободи кретања, да се без условљавања омогући, у складу са договорима, без интенција да се изазива било каква нестабилност, или било ко покаже као побједник а било као као поражени, да се посјете одвијају нормално – рекао је Ђурић.

Говорећи о упису расељених лица у бирачке спискове, Ђурић је истакао да се на томе још интензивно ради.

– Оно што је сигурно је да овај процес не може да буде до краја заокружен, ни регуларан, уколико не будемо нашли рјешење за то да људи који су се пријавили узму учешће у гласању. Ми смо имали одређени напредак по том питању, али је прерано тврдити да ће све бити договорено – каже Ђурић.

Свако ко има један од 55 различитих докумената којима може да потврди чињеницу да је до 1999. године живио на КиМ и остваривао право гласа на КиМ, или је то право гласа стекао након тог периода, а посједује документацију која то може да поткријепи, моћи ће да гласа на овим изборима, објаснио је Ђурић.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *