Вијести, Регион

Тјентиште: Додик са студентима на радној акцији

033426

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас да првом студентском радном акцијом почиње реконструкција цијелог Тјентишта, које представља туристичко-ваздушну бању која ће привући посјетиоце из Српске, али и низ региона.

Додик је, заједно са студентима са оба јавна унивезитета у Српској, учествовао у студентској радној акцији

„Тјентиште 2013“ и дао допринос уређењу Националног парка „Сутјеска“, незаобилазне дестинације бројних домаћих и свјетских туриста.

– Нисмо оклијевали да подржимо идеју студената, а наставићемо да помажемо и убудуће. Ово је дивно, зато што окупља младост, студенте који су одвојили викенд да на овај начин дају допринос заједници, друштву гдје живе и ово на најбољи могући начин говори о њима и њиховом односу према заједници – рекао је предсједник Српске, који је и покровитељ ове акције.

Додик је казао да студентска акција показује и доказује дугогодишње напоре Српске да води активности на реконструкцији Тјентишта. Навео је да је договорено да студентских акција наредних година буде и на другим дестинацијама, те да ће он и Влада Српске подржати овакве манифестације свугдје гдје буде постојала заинтересованост локалне заједнице, као и предузећа која су спремна да дају логистичку подршку.

– На Јахорини, овдје на Тјентишту, било гдје у Српској гдје за то постоји потреба и воља – истакао је Додик, додајући да је веома срећан што са младошћу Српске борави на историјском мјесту као што је Тјентиште.

Бригада, формиране чете омладинаца спремних за рад, интонирање химне и подизање заставе дио су данашње слике на Тјентишту који, према ријечима Додика, враћају емоције и успомене на чувене омладинске радне акције из периода бивше Југославије.

– Овдје се развио прави бригадирски рад, од постројавања до дизања заставе, командовања и рада. Овдје постоји и одређени такмичарски критеријум и најбоља чета и појединац ће сигурно бити проглашени, као што је то некада било. Тим некадашњим радним акцијама биле су изражене посебно логорске вечери посвећиване анимирању друштвеног културног живота. За тако нешто потребно је више дана и тако нешто ћемо планирати догодине – закључио је Додик.

Предраг Говедарица, предсједник Уније студената РС, која је организатор ове студентске радне акције, истакао је да без помоћи предсједника Српске не би дошло до њене реализације.

– Циљ је уређење Националног парка „Сутјеска“, а стотине студената су распоређени у чете. Ријеч је о еколошком уређењу, поставићемно неколико стотина садница брезе, нове клупе, корпе, радити на уређењу расвјете. Овдје су студенти већ уредили амфитеатар, прокрчили и поткресали растиње – навео је Говедарица.

Он је додао да је у плану да ове акције буду традиционалне и познате и да желе да посвете пажњу Тјентишту које је богатство Српске.

Студентска акција почела је у петак и трајаће до сутра.

Студентима су подршку дали Влада Српске, општина Фоча, Национални парк „Сутјеска“, Електродистрибуција Пале, Универзитети у Бањалуци и Источном Сарајеву и неколико приватних предузећа.

 

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *