Вијести, Свијет

Малта: Медитеран постаје гробље

BIG_malta-blue-lagoon_1234195151483

Након јучерашње трагедије миграната у водама Медитерана, премијер Малте Џозеф Мускат упозорио је да европске воде постају налик на гробље Африканаца и да Европска унија мора хитно да предузме мјере у вези с овим проблемом.

Мускат је изјавио да његова земља осјећа да ју је Европа напустила. Малта и Италија су покренуле операције спашавања људи с брода који је јуче потонуо у Сицилијанском каналу. Несрећа се догодила 120 км јужно од отока Лампедуса у малтешким водама.

Прошле седмице најмање 300 миграната се утопило у близини Лампедузе, а најмање 500 других, који су пловили одвојеним бродовима, спашано је у близини Сицилије. У петак су египатске спасилачке службе објавиле да је у двјема несрећама у близини Александрије живот изгубило најмање 12 миграната.

Ови случајеви обновили су дебату међу земљама чланицама ЕУ о имиграцијским законима.Премијер Малте је истакао да је хитна акција Малте и Италије довела до спашавања живота, али се пожалио да са европске стране стиже само „празна прича“.

„У овом тренутку политичари разматрају оштрија правила за мигранте, а наша главна брига су људи у мору“, апеловао је Мускат. „Осјећамо да нас је Европа напустила. Не знам колико још људи треба умријети прије него што се нешто учини. Потрудићемо се да се наш глас чује у Савјету Европе. Правила се морају промијенити. Чињеница је да ствари треба поправити“.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *