Вијести, Регион

Дачић: Ако није Србија банкротирала под Слобом, неће ни сад

030096
Премијер Ивица Дачић рекао је да ће разговори о мерама за побољшање стање у економији бити настављени крајем седмице на нивоу целе владајуће коалиције.

Дачић додаје да ове недеље то сигурно неће бити на дневном реду владе.

Влада је јуче требало да расправља о стању у економији, али је та седница отказана. У међувремену је заказана нова седница. Министри су се састали око 8 сати ујутру.

Већина економиста категорична је у тврдњама да без сече пензија и плата у јавном сектору нема привредног опоравка, јер су управо ове две ставке највећа трошак буџета. Поједини указују да уз замрзавање примања из државне касе, постоје и други начини за обуздавање све већег мањка у буџету.

Дачић је новинарима у Сава центру рекао да се на састанку у недељу, са првим потпредседником Владе Александром Вучићем, министром финансија Млађаном Динкићем и гувернерком Јоргованком Табаковић, разговарало о општем погледу на то шта треба урадити и да је договорено да се у четвртак или петак наставе разговори на нивоу целе владајуће коалиције.

“Такође смо се договорили да се о томе консултује и одржи састанак са Фискалним саветом, Националним саветом за привредни опоравак и Социоекономским саветом и да се након тога иде на усвајање мера на седници владе”, рекао је премијер.

Министар рада Расим Љајић је рекао у Кажипрсту на Б92 да ће седница Владе о економским мерама бити одржана у четвртак. Он је додао да на данашњој седници није било речи о томе.

“Очекујем да ћемо у четвртак о томе разговарати. Тада мере неће бити усвојене, већ је то почетак процеса који треба да доводе до усаглашавања коначног пакета мера”, казао је Љајић у Кажипрсту на Б92.

“Сувише је озбиљна ситуација, не можете ломити колено морате саслушати предлоге свих који су заинтересовани. То су сидикати, стручна јавност, не можете тек тако предложити економске мере, и зато је боље да направимо дуже консултације и донесео праве мере, него да донесемо брзо без резултата који нам требају“, каже Љајић.

Наиме како је агенцији Бета речено у Влади Србије, на седници ће се расправљати о сету закона из области образовања. Исти извор рекао је да није било ни предвиђено да се на седници расправља о економској ситуацији у земљи.

Премијер Србије Ивица Дачић изјавио је да је јучерашња седница Владе била отказана јер није било времена да се она одржи, као и да није ни било предвиђено да се на тој седници доносе економске мере.

Премијер је најавио и да ће се наставити разговори у владајућој коалицији са стручњацима, о томе које ће наредне мере бити предузете. Он је нагласио да у стручној јавности у Србији не постоје јединствена мишљења о мерама које треба предузети како би се смањио буџетски дефицит и да би се изашло из економске кризе.

“Влада Србије није зид плача, па да кукамо над тешком ситуацијом и да испада да смо дошли до банкрота. То није тачно”, нагласио је Дачић. Он је подсетио да је Србија последњих 20 година била у тешкој ситуацији, али да, кад тада није банкротирала, неће ни сада.

Подсетимо, састанак тројице лидера владајуће коалиције, Ивице Дачића, Александра Вучића и Млађана Динкића, одржан је у недељу, али без договора о стратегији економских резова.

Министар пољопривреде Горан Кнежевић је на седници Скупштине Србије прошлог четвртка, на којој се разговарало о тешкој економској ситуацији у Србији, рекао, одговарајући на питања посланика, да се од понедељка могу очекивати конкретне мере владе о штедњи.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *