Вијести, Регион

ЧЕПУРИН: Русија је у Београд и Ниш упутила два ватрогасна робота

АМБАСАДОР РФ: НИШКИ ЦЕНТАР ЈЕ ОТВОРЕНОГ КАРАКТЕРА И СВАКО МОЖЕ ДА У ЊЕГА ДОЂЕ И СВЕ САЗНА

  • СТЕФАНОВИЋ: Српско-руски хуманитарни центар у Нишу помаже и региону. Руски спасиоци су током овогодишњих поплава спасили више од 2.000 људи у Обреновцу међу којима је било 400 деце
  • Свеукупни допринос Русије Центру у периоду од 2008. до 2017. ће износити 102 милиона долара

        МИНИСТАР унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић рекао је да Српско-руски хуманитарни центар са седиштем у Нишу представља значајну помоћ за Србију, али и да по свом значају превазилази њене границе делујући у ванредним ситуацијама и у земљама региона.

         „Од свог оснивања 2012, Центар је на жалост имао у Србији много хуманитарних операција у којима је био веома успешан“, рекао је Стефановић на представљању резултата Центра у 2014. години којем су присуствовали амбасадор Русије у Србији Александар Чепурин, министар Велимир Илић, представници дипломатског кора, међународних и регионалних организација, извршних власти и локалних самоуправа.

       Стефановић је подсетио да су руски спасиоци током овогодишњих поплава спасили више од 2.000 људи у Обреновцу међу којима је било 400 деце.

Центар је био ангажован на гашењу пожара, а и сада је испоручио генераторе на подручје Источне Србије, навео је Стефановић.

       У будућности морамо радити на успостављању још бољих превентивних оперативних процедура како би се реаговало још брже и ефикасније, казао је Стефановић додајући да дугујемо захвалност Руској федерацији и Центру на пруженој помоћи.

      Стефановић је напоменуо да ће у Центру наши кадрови и ватрогасци добити квалитетну обуку за ефикасно деловање у ванредним ситуацијама.

        Чепурин је рекао да је Центар отвореног карактера и да свако кога то интересује може да дође и сазна све о њему.

         „Центар је отворен за учешће и сарадњу националних и међународних структура у области уклањања елементарних непогода“, а свеукупни допринос Русије Центру у периоду од 2008. до 2017. ће износити 102 милиона долара, рекао је руски амбасадор.

        Београдском Ватрогасном батаљону предат је даљински управљач специјалног ватрогасног робота који штеди људске животе и ради на хемијски угроженим комплексима.

       Још један такав робот остаје у Нишу, речено је приликом обиласка и упознавања са хуманитарном функцијом Центра.

        Чепурин је подсетио да је Центар био ангажован на гашењу пожара не само у Србији, већ и на територијама других држава, у БиХ, Грчкој и Словенији.

      Он је истакао добру сарадњу између две државе, као и да је организационо Центар формиран и да ће радити на остваривању хуманитарне функције.

Aлександар Чепурин и др Небоjша Стефановић

Aлександар Чепурин и др Небоjша Стефановић

Начелник Сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије Предраг Марић рекао је да је сарадња са руским колегама на терену била изузетно добра и указао на велики значај два ватрогасна робота за деловање у хемијски угроженим комплексима.

Коодиректор Центра Виктор Викторович Сафјанов је рекао новинарима да Центар испуњава све задатке руководства две земље и да је спреман за хуманитарно деловање у свим ванредним ситуацијама.

На Универзитету у Нишу представљени су резултати Центра у овој години и задаци за 2015. годину.

Танјуг

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *