Вијести, Регион

Буџет заједничких институција потрошен на луксуз

033211

Институције на нивоу БиХ буџет већи од 900 милиона марака прошле године великим дијелом су потрошиле купујући искључиво скупљу и „квалитетнију“ опрему, вишу класу возила, најновије мобилне апарате и то ради имиџа и престижа, а не стварне потребе. Ревизори су овакво понашање назвали „домино ефектом“.

Наведено је то у извјештају о ревизији извјештаја о извршењу буџета институција БиХ за прошлу годину који је јуче објавила Канцеларија за ревизију институција БиХ. Извјештај је од ревизора добио мишљење са резервом.

– Овај проблем је узрокован недостатком јединствених правила понашања. Челници се руководе логиком „понашај се попут свих других“, с обзиром на то да за такво понашање нема никаквих санкција – наведено је у извјештају.

Трошкови

Институције су лани потрошиле више од 900 милиона марака, а више од половине отишло је за бруто плате и накнаде плата запослених и то 518,47 милиона КМ.

Истичући да је потребно успоставити праксу анализирања свих трошкова, ревизори су утврдили да је за путне трошкове дато 11,87 милиона, а за ПТТ 9,18 милиона КМ. Наглашено је да још није усвојен подзаконски акт који би на јединствен начин уредио коришћење мобилних и фиксних телефона.

Употреба возила, укључујући и тешка транспортна средства из Министарства одбране БиХ, коштала је лани 17,37 милиона и то без јасних правила употребе возила.

 

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *