Вијести, Регион

Бранка Бошњак: Војни рок да иде у радни стаж

Посланица Демократског фронта (ДФ) Бранка Бошњак предложила је да се осигураницима урачунава у посебан стаж вријеме проведено на одслужењу војног рока.

Осигураник који жели да оствари то право обавезан је да достави изјашњење и доказ којим се потврђује да је служио војни рок. У образложењу допуне Закона о пензијском и инвалидском осигурању, Бошњак наводи да је разлог за његово доношење обезбјеђење начела једнакости и равноправности приликом стицања права на старосну пензију.

Бошњак подсјећа да је Одлуком о професионализацији Војске 5. септембра 2006. године укинута регрутна оабвеза и обавезно служење војног рока.

„До тада сви пунољетни здравствено способни младићи били су обавезни да служе војни рок, старије генерације у ЈНА, а млађе у Војсци СРЈ и Војсци СиЦГ. За то вријеме, које је зависно од степена образовања, трајало 12 мјесеци или дуже нијесу могли остварити право на рад, па тиме ни на основу уплаћених доприноса и право на пензијски стаж“, каже се у образложењу.

На тај начин, каже Бошњак, мушкарци су принуђени да иду у пензију најмање годину касније.

„Тај период, када нијесу уплаћивани доприноси има третман посебног стажа, значајног само за утврђивање минималних услова за стицање права на пензију који се не рачуна приликом израчунавања висине пензије“, подсјећа она.

То питање позитивно ријешено у Словенији, Мађарској, Чешкој: Бранка Бошњак

То питање позитивно ријешено у Словенији, Мађарској, Чешкој: Бранка Бошњак

Бошњак каже да је ово питање позитивно ријешено у Словенији, Мађарској, Чешкој, Румунији. У неким државама служење обавезног војног рока улази и у стаж осигурања тако што Државни буџет покрива уплату доприноса за тај период.

Извор: РТЦГ.ме

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *