Вијести, Регион

БГ: Конференција о „Јужном току“

e08djuzni-tok.gif

Премијер Србије Ивица Дачић изјавио је данас да ће у наредних осам година Србија уложити 10 милијарди евра у развој енергетског сектора, чиме ће бити остварена нова инвестициона целина.

Дачић је, на конференцији „Јужни ток – еволуција гасовода“, рекао да ће у наредне три године у нафтни сектор бити инвестиране три милијарде евра, а по двије милијарде евра у обновљиве изворе и у гасни сектор.Нагласио је и значај односа са руским Гаспромом у изградњи Јужног тока у дужини од 440 километара.

„Јужни ток ће дати значајан допринос запошљавању домаћих предузећа и грађана, а овај пројекат је ослонац заједничке евробудућности свих држава кроз које пролази“, рекао је Дачић. Навео је да ће гасни прстен повезивати и Румунију, Бугарску, Хрватску и Македонију, а у плану је и повезивање са Републиком Српском и БиХ.

Влада Србије у протеклих 10 мјесеци највише је урадила на реализацији пројекта Јужни ток који ће учинити да Србија постане лидер у сектору гаса у региону, изјавила је министарка енергетике Зорана Михајловић. Навела је и план да се активирају и домаће компаније које ће радити на изградњи тог пројекта, да се покрене индустрија која користи гас, што подразумијева инвестиције од 300 милиона евра и отварање 6.000 радних мјеста. Изразила је наду и у реализацију крака Јужног тока ка Републици Српској и Македонији.

Амбасадор Русије Александар Чепурин казао је да Москва придаје велики значај реализацији овог пројекта, јер ће он бити нови корак у процвату Европе, која више неће бити ограничена никавим „берлинским зидовима“. Он напоменуо да је ово руски пројекат у коме су присутни и акционари из Њемачке, Француске и Италије, и још 10 земаља. Јужни ток ће до 2020. године обезбиједити око 10 одсто европских потреба за гасом.

Замјеник директора Гаспрома за пројекетовање Александар Сироматин подсјетио је да је Република Српска већ потписала протокол за учешће у том великом пројекту, а заједничка компанија ће бити формирана када се потврди потписани протокол. Он је навео да ће у Србији Јужни ток имати два одвојка – ка Хрватској и Републици Српској, а крајња одредница гасовода је у Италији и Аустрији.

Подсјетио је да је почела изградња морске дионице гасовода по дну Црног мора, на дубини од око 350 метара. Прво ће бити грађена једна линија гасовода, до краја 2016. године ће бити изграђене још двије, а до краја 2017. посљедња линија. Јужни ток бити рађен по најсавременијим технологијама које још нигдје нису кориштене, а карактерише их извођење на великим морским дубинама. Јужни ток ће бити прикључен на највећи гасоводни проводни систем у Русији који се модернизује и повезује сва гасна налазишта у тој земљи.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *