Вијести, Регион

Берлин и Брисел руше Ципраса и траже „привремену владу“ која ће бити послушна

ВАРУФАКИС ПОТЕЗЕ ПОВЕРИЛАЦА НАЗВАО ТЕРОРИЗМОМ И У ТОМ КОНТЕКСТУ ПОМЕНУО И FINANCIAL TIMES

  • Утицајни лондонски лист тврди: Они желе промену грчког режима. Наравно, не војном силом, овом операцијом управљају Берлин и Брисел, а не Вашингтон. Све што су учинили протеклих седмица у вези са администрацијом левичарске Сиризе, изабране да прекине политику штедње, чини се осмишљеним да подели или дискредитује владу грчког премијера Алексиса Ципраса.
  • Јанис ВАРУФАКИС: Ово је заиста тероризам. Јер, да није – зашто би изнуђивали затварање наших банака? Зашто би међу нашим људима сејали страх?! Повериоци желе да Грке натерају да на референдуму заокружују „да“, да нас потчине и понизе, али ћемо им показати да се не бојимо

        ЕВРОПСКА елита жели промену режима у Грчкој и није јој довољно да Сириза само поклекне, пише данас у ауторском тексту британски The Guardian.

        Његов уредник Сеумас Милне у коментару наводи да је „изван сваке сумње“ да немачка канцеларка Ангела Меркел и тројка коју чине међународни кредитори жели да уклони изабрану владу у Атини.

        „Они желе промену режима. Наравно, не војном силом, овом операцијом управљају Берлин и Брисел, а не Вашингтон“, пише британски лист.

        Све што су учинили протеклих седмица у вези са администрацијом левичарске Сиризе, изабране да прекине политику штедње, чини се осмишљеним да подели или дискредитује владу грчког премијера Алексиса Ципраса, наводи британски лист.

        Аутор као пример таквог покушаја наводи понуду Ципраса „која је изгледала као скоро потпуно прихватање пакета мера штедње о коме је за неђељу заказао референдум“, али је Меркел одбацила могућност разговора, све док се не види резултат гласања.

        „Назнака искреног компромиса нема. Циљ је очигледно да се Ципрасова влада понизи и у току су припреме за њену привремену замену администрацијом која ће бити послушнија“, наводи The Guardian.

        Према најоптимистичнијем сценарију, из докумената ММФ-а, мере штедње у Грчкој трајаће бар до 2030, наводи британски лист.

        „Уколико успеју да Ципраса свргну са места премијера, онда би се мање деструктиван пакет могао понудити неком послушнијем грчком лидеру који ће га заменити“, наглашава Милне.

        Зато је ЕЦБ одлучила да укине хитно финансирање грчких банака након што је Ципрас расписао референдум о мерама штедње, што је резултирало затварањем банака и контролом капитала.

        Британски лист наводи да је, по расписивању референдума, „један европски лидер за другим упозоравао Грке да се не обазиру на владу и гласају „за“, јер ће у супротном бити избачени из еврозоне, са драстичним последицама“.

        Страх Берлина и Брисела лежи у томе да ће грађани земаља попут Шпаније и Португала, који су поднели највећи терет штедње у еврозони, желети да се и њима дугови отпишу и да се политика штедње прекине, наводи The Guardian.

        „Они то називају моралним ризиком. Али, то нема никакве везе са моралом, већ је искључива последица дисфункционалне монетарне уније, једног деструктивног неолибералног економског модела наметнутог споразумом и политике штедње која се спроводи како би се осигурао профит корпорација“, пише лондонски лист.

        Права опасност за Европу је заправо то да, уколико Сириза попусти или се распадне, та пропаст изазове пад популарности покрета попут Подемоса у Шпанији, што би онда оставило брисани простор за десничарске популисте.

        „У сваком случају, било који договор Грчке и Европе којим дуг не би био отписан, а штедња окончана – само ће одложити кризу. Ако Сиризина влада преживи, мораће да промени правац. Њена судбина и њен хаотични сукоб са владарима еврозоне обликоваће будућност Европе“, закључује The Guardian.

        Независно од овога текста, Јанис Варуфакис је потезе Еврогрупе (еврозоне) и међународних поверилаца своје земље назвао својеврсним тероризмом:

        „За ово што раде са Грчком постоји име: тероризам“.

        Грчки министар је ово рекао шпанском листу Ел Мундо, који му је одмах контрирао: „Зар заиста сматрате да се баве тероризмом“? А он је узвратио:

        „Наравно. То је заиста тероризам. Јер, да није – зашто би изнуђивали затварање банака? Зашто би међу нашим људима сејали страх?! Повериоци желе да Грке натерају да на референдуму заокружују да, да нас потчине и понизе, али ћемо им показати да се не бојимо“.

Јанис Варуфакис и Алексис Ципрас

Јанис Варуфакис и Алексис Ципрас

Варуфакис је у исти контекст поставио и текст објављен у Financial Times у којем се тврдило да ће влада Алексиса Ципраса – ако опстане – све штедне улоге веће од 7000 евра „ошишати“ за 30 одсто.

Танјуг – Факти

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *