Регион

Бериша оптужује власти у Србији да провоцирају Албанце!

Тирана – Албански премијер Саљи Бериша оптужио је власти у Србији да провоцирају Албанце и позвао Београд да одбаци „стару праксу албанофобије” и покаже поштовање према албанској мањини на југу Србије.

„Најновији став власти у Београду, која није показала нимало поштовања према албанским мученицима, представља провокацију за све Албанце и њихове озбиљне напоре усмерене ка миру и стабилности у региону, путем успостављања нових односа са суседима”, оценио је Бериша у саопштењу, преноси агенција АТА.

Албански премијер је позвао Београд да одбаци „стару праксу албанофобије и покаже поштовање према албанској мањини која живи на територији Србије”.

Напомињући да је албанска влада уложила знатне напоре ради ублажавања напетости у на југу Србије и да охрабрује „конструктивну и инклузивну улогу албанске мањине у Србији”, Бериша је позвао Албанце да „не реагују на провокације Београда”.

Тензије на југу Србије изазвало је недавно постављање споменика припадницима такозване Ослободилачке војске Прешева, Бујановца и Медвеђе (ОВПБМ), чије уклањање су затражиле власти у Београду.

Премијер Србије, Ивица Дачић јуче је поновио да би било добро да Албанци с југа Србије сами уклоне споменик до 17. јануара, а да ће уколико се то не догоди, државни органи деловати у складу са законом.

Споменик ће бити уклоњен „милом или силом”, поручио је Дачић, подсетивши да тај споменик није једини на југу Србије и да се у Прешеву и Бујановцу вијоре албанске заставе.

Амбасада САД у Београду осудила је претње насиљем које су, према медијским извештајима, изнели бивши припадници ОВПБМ и позвала на решавање политичких неслагања кроз дијалог.

Београдски медији објавили су да ће амбасадори САД, Велике Британије, ЕУ и ОЕБС разговарати са властима у Београду, али и Албанцима са југа, како би нашли компромисно решење за спорно спомен-обележје.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *