Вијести, Регион

Амбасада Русије: Косово је Србија

БЕОГРАД – Став Москве по питању Косова и Метохије остаје исти, саопштила је данас амбасада Русије у Београду.

“Став Русије о Косову остаје исти. Он се ослања на међународни правни основ косовског регулисања, пре свега на резолуцију Савета безбедности УН 1244. Резолуција у потпуности остаје на снази”, наведено је у коментару амбасаде поводом оцене Москве да је декларација о независности Крима законита.

“Што се тиче ситуације око Крима, у овом случају се ради о сликовитом примеру коришћења двоструких аршина од стране појединих наших западних партнера”, пише у саопштењу амбасаде.

Министарство спољних послова Русије саопштило је претходно да је декларација о независности, коју је јутрос усвојио парламент Крима, потпуно законита. Саопштење је издато уочи референдума у недељу на којем ће се грађани Крима изјаснити да ли тај регион треба да буде део Русије.

“Русија ће у потпуности поштовати резултате слободно изражене воље народа Крима на референдуму”, наведено је у саопштењу руског министарства.

Декларација о независности Крима, коју су усвојили парламентарци те аутономне републике, позива се, између осталог, и на саветодавно мишљење Међународног суда правде о Косову од 22. јула 2010.године.

Став Москве по питању Косова и Метохије остаје исти

Став Москве по питању Косова и Метохије остаје исти

У декларацији се каже је одлука донесена “полазећи од одредби Повеље УН и читавог низа међународних докумената који гарантују право народа на самоопредељење, а такође узимајући у обзир да је Међународни суд УН 22. јула 2010. у вези са Косовом потврдио чињеницу да једнострано проглашење независности дела државе не крши било које норме међународног права”, пренела је РИА Новости.

Извор: Танјуг

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *