Вијести, Регион

Алексис Ципрас: Имамо довољно новца и за плате и за пензије

АТИНА ЋЕ ЕМИТОВАТИ ТРОМЕСЕЧНЕ ОБВЕЗНИЦЕ ЗА МИЛИЈАРДУ ЕВРА

  • Грчка влада наредне недеље мора да отплати 900 милиона евра ММФ-у и да откупи 1,6 милијарди евра у тромесечним државним обвезницама
  • ЕЦБ ограничила грчким банкама могућност да помажу државу купујући њене картакорочне обвезнице

         ГРЧКА држава није суочена са мањком новца, истакао је данас премијер те земље Алексис Ципрас, док је министар финансија Јанис Варуфакис рекао да нема проблема у обезбеђењу средстава за плате и пензије.

         „Апсолутно нема проблема с ликвидношћу”, изјавио је Ципрас новинарима након састанка са министром Варуфакисом, а преноси АФП.

         Варуфакис је претходно за телевизију Алфа изјавио како нема проблема да се обезбеде фондови за плате и пензије.

         Ове изјаве грчких челника долазе у тренутку кад се та земља припрема да у среду изда тромесечне државне обвезнице у укупној вредности од милијарду евра како би намирила дугове који пристижу за отплату.

         Грчка влада ове недеље мора да отплати 900 милиона евра ММФ-у и откупи 1,6 милијарди евра у тромесечним државним обвезницама, објавио је данас недељник То Вима.

         Грчка, иначе, није узимала зајмове из 240 милијарди вредног пакета помоћи ЕУ и ММФ-а због тога што влада још увек преговара са међународним кредиторима о ревизији плана реформи.

         Немачки „Франкфуртер алгемајне цајтунг„ данас упозорава да би грчки државни службеници и пензионери требало да се припреме за смањење плата и пензија овог месеца.

         Председник европског парламента Мартин Шулц је за поменути лист изјавио: „Ципрасу је хитно потребан новац„.

         Шулц, који се прошле недеље састао са Ципрасом, истиче како Атина „мора да убеди чланице еврозоне и Европску централну банку (ЕЦБ) у своју решеност да спроведе реформе„.

         Да би покрила мањак, грчка влада је ових дана предложила закон којим би се новчане резерве пензијских фондова усмеравале у откуп државних дугова.

         Према писању грчког финансијског дневника „Нафтемборики„ пензијски фондови имају депозите у висини 2,5 милијарди евра у Банци Грчке и још 1,9 милијарди долара евра у приватним банкама.

Грчки премијер Алексис Ципрас

Грчки премијер Алексис Ципрас

У међувремену је ЕЦБ ограничила грчким банкама могућност да помажу државу купујући њене картакорочне обвезнице.

Немачки министар финансија Волфганг Шојбле упозорио је ових дана да се у постојећим условима не може искључити излазак Грчке из зоне евра.

(Танјуг)

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *