Вијести, Регион

06. АПРИЛ 1999. ДАН 14: БОМБАРДОВАН И ПОСЛЕДЊИ МОСТ НА ДУНАВУ

Тачно 58 година након стравичног напада тадашње нацистичке Немачке и њених сателита на Краљевину Југославију Србија и српски народ поново пролазе кроз муке и зверства истих тих „западних савезника“, овога пута окупљених у Осовину Зла звану НАТО пакт. У раним јутарњим часовима НАТО „савезници“ наставили су свој крвави поход бомбардовањем последњег моста преко Дунава у Новом Саду који на срећу није срушен али је у толикој мери оштећен да је његова употреба практично постала немогућа. Рушењем објеката који су од суштинског значаја за снабдевање цивилног становништва и који су заштићени пред оружаним нападима обавезујућим међународним конвенцијама НАТО агресори наставили су да газе елементарне принципе важећег међународног права.

Нови Сад - последњи мост на Дунаву је срушен 6. априла 1999.

Нови Сад – последњи мост на Дунаву је срушен 6. априла 1999.

Непуних пар сати након тога бомбардован је још један мост, овога пута на реци Топлици који повезује Ниш и Приштину. Око 12 часова са пет пројектила бомбардовано је Врање где су оштећене пекара и градска болница а непун сат након тога НАТО авиација бомбардовала је аеродром Слатину и село Витановац. Погођена је и пруга Крагујевац-Краљево.

Тога дана пакао је доживео и град Призрен где је бомбардовано стамбено насеље при чему је знатно оштећен и део водовода који снабдева град пијаћом водом. Скоро истовремено у Сурдулици НАТО пројектили погађају основну школу а у Чачку до темеља руше више десетина кућа и дечији вртић. У касним вечерњим сатима НАТО бомбардује хемијску индустрију „Милан Благојевић“ у Лучанима и аеродром Голубовци у Црној Гори.

Тога дана животе за част и одбрану Отаџбине дали су потпоручници Синиша Радић из Книна и Жељко Савичић из Земуна. који су погинули када је авио-бомба погодила њихову радарску кабину на планини Маљен. Оба хероја постхумно су одликована медаљом за заслуге у области одбране и безбедности, а по Синиши Радићу носи име и једна од улица у београдској општини Сурчин. Према неким информацијама ПВО је тога дана својим дејствима оборила авион који је напао мост на Дунаву у Новом Саду.

Извор: информативна служба Српског сабора Заветници

 

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *