Регион

Додик нека не брине српску бригу

Београд – Нација се налази на танкој ивици – да буде моћна или никаква. Директно, у свом стилу, поручује Милорад Додик. На нацији је сада да пресече. У Србији тако што ће коначно изнети став о Косову. У Српској што ће се одупрети страном фактору који, тврди, прљавим новцем спрема неко ново „пролеће“.

Радује га што се коначно отворено приступило дефинисању позиције према Косову. Верује и да је председник Николић изнео „један јак став“. Свестан је и да је то већ узнемирило странце који су навикли на политику без става и који су такве политичаре увек протежирали. Али, сам став није оно што сматра решењем.

Која је његова визија расплитања косовског чвора и какву тактику спрема за нови удар који се ваља иза зидина западњачких тврђава – председник Републике Српске открива први пут у разговору за „Новости“. Свестан да ће то многе наљутити и спреман на ризик. Јер, моћна Србија је, каже, национални интерес. Зато ће говорити о проблемима који погађају матицу, свиђало се то неком или не.

Јесте ли стекли утисак да Србија има јединствен став, да су премијер, председник и сви министри сложни око даље стратегије о Косову, с обзиром на то да се о платформи многи не изјашњавају?

Ако нема јединственог става и ако власт не намерава да изађе са решењем, онда је боље и поштеније људима рећи: нема више Косова. Па, да их нико више не „завлачи“ и да коначно престане робовање том проблему.

Какво би решење вас лично задовољило? Рекли сте да ставови у платформи по којима би север КиМ добио неку врсту ентитетског сатуса, нису добри?

Пошао бих од истих ставова које је имала међународна заједница, која је, правдајући независност Косова, говорила да је тамо немогућ мултиетнички живот Албанаца и Срба. Како је тада било немогуће, а сада је могуће? Зато што покушавају немогућу ствар – да на силу интегришу север.

Србија је у ситуацији да се договори већ незаустављиво спроводе. Шта може ново да понуди да би свет и Албанци, који су све добили, одустали и рекли – прихватамо?

Сматрам да сам, са позиције националног интереса, позван да кажем шта је мој предлог. И рећи ћу сада: то су две државе, два народа. Србија треба да каже под којим условима је спремна да призна Косово. Једино тако што ће се север припојити Србији, а југ признати као независну државу. Српска национална политика, у којој сам ја спреман да учествујем, истовремено треба да буде припајање севера и позив Србима из енклава да одлуче хоће ли да пређу у централну Србију или да остану да живе у независној држави Косово. Да им се понуди земља и омогући изградња кућа у Србији и Републици Српској. Спреман сам да их позовем и то им понудим. И овај народ овде, сигуран сам, радо би их дочекао. Наравно, њихова имовина би ушла у фонд државе Србије, не би била будзашто продата. А споменици културе, цркве и манастири да буду под међународном заштитом.

И под тим условима да Србија призна остатак Косова?

Да.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *