Регион

„Велики фића“, али скромна зарада

Крагујевац – „Фијат аутомобили Србија” – ФАС, главни је економски потенцијал наше државе, рекао је министар финансија и привреде Млађан Динкић приликом недавне посете крагујевачком предузећу „Гома лајн”, чија се гумена црева уграђују у највећи извозни адут Србије, модел „500-Л”.

Према његовим речима, наша држава ће 2013. од извоза „великог фиће” приходовати 1,5 милијарди евра. То је готово шестина целокупног српског извоза оствареног у 2012. (8,6 милијарди евра), односно двоструко више него што ће 2013, такође према Динкићевој рачуници, зарадити НИС (од 600 до 800 милиона евра).

Антонио Чезаре Ферара тврди да је тако нешто могуће, али је опрезнији у проценама и подсећа да резултати на том пољу зависе искључиво од тржишта и интересовања купаца. „Колико продамо, толики ће бити извоз”, изјавио је директор ФАС-а у интервјуу за РТС, наводећи да би у крагујевачкој фабрици 2013. требало да буде произведено „између 120.000 и 180.000 аутомобила”.

Приход од извоза, како је рекао, може да буде и 1,2, али и целе две милијарде.

„У почетку, када уђете на неко тржиште, сва возила се мање-више продају, јер на тај начин покривате сва продајна места. Сваки дилер мора да купи возило како би га показао клијентима. Из тог разлога нећемо имати проблема. Ако криза на европском тржишту потраје, онда нас проблеми чекају 2014”, објаснио је Ферара, наводећи да ФАС, осим Италије, где је већ испоручено 10.000 „великих фића”, рачуна, пре свега, на тржишта Немачке, Шпаније и Француске.

Основни модел овог аутомобила са климом кошта око 15.500 евра. Велика је бојазан да ће продаја овог аутомобила у Србији, где се углавном пазаре возила до 10.000 евра, бити веома скромна.

Интересантно је, међутим, у овој причи да нико не помиње колика је вредност увезене робе, односно делова и репроматеријала потребних ФАС-овим кооперантима у Крагујевцу.

Овдашња власт увелико припрема план изградње нове улице за потребе фабрике аутомобила. Циљ је да се предупреди могући саобраћајни колапс, будући да ће кроз Крагујевац, када ФАС достигне пуни обим производње, сваког дана, како је то често апострофирано, пролазити „460 ‘Фијатових’ шлепера”. Иако су намере јасне, градски челници нису умели прецизно да одговоре на питање шта ће превозити толики број „друмских крстарица”.

У овом тренутку, према подацима ФАС-а, у Србији се производи 67 одсто делова који се уграђују у „500-Л”. Дакле, 33 одсто делова се још увек увози.

Занимљиво је да је такав однос идентичан структури власништва у ФАС-у, заједничком предузећу у којем наша држава има 33, а Групација „Фијат-Крајслер” 67 одсто капитала. У том проценту, како стоји у уговору потписаном 29. септембра 2008, делиће се и добит компаније.

„Локализација производње је континуиран процес и биће настављен у 2013.”, наводе у ФАС-у, додајући да је план компаније да се у Србији производи 80 одсто делова – практично све осим мотора и мењача.

ФАС ће, дакле, и 2013. морати да увози бар 20 одсто делова за „великог фићу”, али оних најважнијих и најскупљих, имајући у виду да су мотор и мењач „срце“ сваког аутомобила. То, практично, значи да ће извозни резултати ове компаније, а тиме и наше државе, бити умањени за вредност робе која ће стизати из Италије, односно централне „Фијатове” фабрике у Торину.

Што се тиче производње осталих делова, она ће бити реализована у оквиру 11 мултинационалних компанија које су у Србији изградиле своје погоне. У тим фабрикама се праве издувни системи, точкови, системи вешања, облоге за врата, инструмент табле и централне конзоле, седишта, носачи мотора, пластичне посуде, делови од битумена и гуме, електронски системи, кабловски сетови…

Овом приликом треба подсетити да се у некадашњој „Застави” израђивало све, наравно уз помоћ више од стотину добављача који су били распоређени диљем СФРЈ, од Сплита до Сомбора, од Пећи до Марибора.

Уговорне обавезе

Према уговору који је наша држава потписала са Италијанима, до краја 2012. у ФАС-у је требало да буде ангажовано 2.443 радника, с тим да би се код коопераната могло запослити бар три пута више људи. Месечна просечна плата им је око 300 евра.

За свако новоотворено радно место, из државног буџета ће, према Динкићевим речима, бити обезбеђено 10.000 евра, што, такође, треба узети у обзир када се сагледавају резултати доласка „Фијата” у Србију. Иначе, до сада је у ову, појединачно највећу, инвестицију на нашим просторима уложено више од милијарду евра.

Према Ферариним речима, 2013. ће са фабричких линија сваког сата силазити 30 аутомобила, три варијанте „500-Л”, са пет и седам седишта, као и она која је намењена америчком тржишту, на којем важе нешто другачији стандарди од европских.

Пројектовани капацитет „Фијатове” фабрике у Крагујевцу је 250.000 возила, с тим да производња може бити и већа уколико потражња за великим „фићом” надмаши очекивања. У том случају, могли би да се радујемо и извозним приходима који би били већи од онога што је најавио министар Динкић.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *