Вијести, Живот и Здравље

НАТО-бомбардовање довело Србију на прво место у Европи по смртности од рака

БРОЈ НОВООБОЛЕЛИХ ЈЕ У ПРОШЛОЈ ГОДИНИ ВЕРОВАТНО ДОСТИГАО 40.000

• Онколог др Слободан ЧИКАРИЋ: У фебруару прошле године Светска здравствена организација саопштила да ће у свету на сваких милион становника оболети 2.000 људи, а с обзиром на тренд у Србији ће се на милион становника открити 5.512 оболелих од рака

        СРБИЈА је прва земља у Европи по стопи смртности од рака, а годишње та стопа расте у просеку 2,5 одсто, што говори да је проблем малигних тумора код нас веома озбиљан, изјавио је данас онколог Слободан Чикарић, председник Друштва Србије за борбу против рака.

        Он је на конференцији „Актуелности у онкологији“, а поводом обележавања „Месеца борбе против рака“, истакао да је разлог за све већи број оболелих и умрлих од малигних тумора последица НАТО бомбардовања у којем је коришћен осиромашени уранијум.

        Како је казао, на основу извештаја Регистра за рак Института за јавно здравље „Др Милан Јовановић Батут“ о кретању малигних тумора за 2012. годину, укупан број новооболелих је био 36.408, док је умрло 21.269 особа.

        Према извештају, код мушке популације доминира рак плућа, док је код жена најчешћи узрок смртности рак дојке.

        Он је истакао да још нема података за 2014. годину, али да се може очекивати да је број новооболелих око 40.000, имајући у виду годишњи раст стопе смртности.

        У фебруару прошле године Светска здравствена организација изнела је податке о кретању малигних тумора у свету, према којима се у 2014. очекује 14 милиона новооболелих у свету, а 2034. очекује се 24 милиона.

         „То значи да ће у свету на сваких милион становника оболети 2.000 људи. Пратећи тај тренд у Србији очекујемо за 2014. око 40.000 новооболелих, што значи да ће се у Србији на милион становника открити 5.512 оболелих од рака“, рекао је Чикарић.

        То је, како је нагласио, податак који упозорава све који се баве онкологијом у Србији, директно или индиректно, да је проблем малигних тумора веома озбиљан.

         „У Србији ће се за 2014. годину открити 2,8 пута већи број новорегистрованих малигних тумора на милион становника него у свету, што представља српску катастрофу“, каже Чикарић, додајући да за разлику од Србије у развијеним земљама стопа морталитета од малигних тумора у последњих 20 година опада у просеку један одсто годишње.

        Како је објаснио, пораст броја оболелих и умрлих од рака последица је НАТО бомбардовања, током којег је на Србију бачено 15 тона осиромашеног уранијума.

         „Тај материјал се налази у Србији, његово време полураспада је 4,5 милијарде године“, нагласио је Чикарић уз напомену да радиоактивне сусптанце које су људи тад путем хране и ваздуха унели у себе сада изазивају рак.

Додао је и да су примарна и секундарна онколошка превентива као и палијативно збрињавање пацијената на нултој позицији, док је један од кључних терапијских модалитета – радиотератија на најнижој лествици у односу на европске стандарде.

Танјуг

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *