Вијести, Живот и Здравље

Најстроже чувана тајна: Супербактерија убија и у Србији

У Србији су забележени смртни случајеви због супербактерије, отпорне чак и на најјаче антибиотике.

Да буде још горе, како тврде светски стручњаци, наша земља означена је као расадник ове изузетно опасне бактерије, сазнаје “Блиц”.

Ради се о новом гену међу бактеријама, која се преноси искључиво у болницама, а оболели најчешће умиру од упале плућа и инфекције уринарног тракта.

Др Бранко Јовчић

Др Бранко Јовчић

 – У нашој земљи је током 2011. и 2012. године код осам пацијента индентификована супербактерија, али то није права слика раширености НДМ-1, већ само врх леденог брега. Пацијенти су били лечени у Војномедицинској академији и у једној приватној болници – тврди за “Блиц” др Бранко Јовчић, доцент Биолошког факултета и научни сарадник Института за молекуларну генетику и генетичко инжењерство Универзитета у Београду.

Научници, међутим, упозоравају да је супербактерија већ установљена код пацијената из Велике Британије, САД, Аустралије, Канаде и Холандије, при чему су сви ти пацијенти путовали у Србију или Индију због неке хируршке интервенције.

Ради се о новом гену, названом Њу Делхи метало-бета-лактамаза, или НДМ-1, који се налази у бактеријама отпорним на скоро све постојеће антибиотике. Не ради само о ширењу једне бактерије већ је реч о ширењу отпорности међу бактеријама и на њих чак не делују “карбапенеми”, који су најјачи и најпоузданији антибиотици за многе инфекције.

– На основу првих истраживања, 2008. године сматрало се да је подручје Индије ендемско и да је одакле почело глобално ширење супербактерије, али подаци који су накнадно добијени указали су да је регион Балкана, нарочито је истакнута Србија, резервоар, ако не и друго ендемско подручје НДМ-1. Недуго затим описани су и случајеви пацијената који су били на медицинском третману у Србији, укључујући и Косово које је у научним студијама посебно издвојено. Управо су ти иницијални случајеви определили европску јавност да означи и нашу земљу као подручје одакле се шири супербактерија – објашњава Јовчић.

Реакција српских званичника, медицинских удружења и научника је тада потпуно изостала, док је реакција владе Индије била брза и одлучна. Доктор Јовчић каже да, иако је у српским медијима била пренета вест о брзом ширењу НДМ-1 супербактерија у свету, нажалост, нико није указао на проблематичну улогу наше земље у том процесу.

Данас је смртност пацијената инфицираних бактеријама које носе НДМ-1 и до 50 одсто. Међутим, све зависи од старости пацијента, имунитета, али и од квалитета медицинских услуга у држави где се пацијент налази. Управо је због тога, али и због брзог глобалног ширења, супербактерија опасна по здравље људи – објашњава Јовчић.

Према његовим речима, у ову ситуацију смо дошли због злоупотреба антибиотика у Србији, што подразумева честу и нерационалну употребу ових лекова без надзора, а резултат свега тога је све већа отпорност бактерија. Такође, болничке средине су пуне антибиотика, а бактерије које тамо живе морале су да стекну отпорност и зато је много горе када човек добије бактерију у болници него код куће.

Извор: Соња Тодоровић, Блиц

 

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *