Вијести, Култура

На Црвеном тргу ће хор од 2000 људи певати у славу Ћирила и Методија

МЕЂУ 20 НУМЕРА БИЋЕ И ХИМНА ПОСВЕЋЕНА „СЛОВЕНСКИМ АПОСТОЛИМА“

  • Ове године програм хорског концерта чини 20 нумера. Речи песама које ће се изводити поред зидина Кремља биће исписане на екранима како би публика могла да пева заједно са извођачима
  • У Русији се Дан словенске писмености и културе обележавао на државном нивоу од 1863. године – 1.000. годишњице стварања словенске азбуке од стране Ћирила и Методија. У совјетско време је покушано са његовим поновним увођењем, а тек 1991. године празник је добио државни статус

        СВЕЧАНОСТИ поводом Дана словенске писмености и културе биће одржане 24. маја као јединствени руски празнични концерт и почеће истовремено – у подне по московском времену, речено је агенцији РИА Новости у прес-служби организационог комитета свечаности. 

        На дан сећања на свету равноапостолну браћу Ћирила и Методија патријарх московски и целе Руси Кирил биће на челу  свечаности у Москви.

        „Патријарх ће служити литургију у Храму Христа Спаситеља“ – саопштио је је портпарол поглавара Руске православне цркве ђакон Александар Волков.

        После богослужења патријарх Кирил ће одржати поздравни говор пре почетка концерта на Црвеном тргу, на којем ће учествовати водећи академски и народни хорови – у обједињеном хору ће певати око две хиљаде извођача.

        Хор ће наступити у пратњи централног војног оркестра Министарства одбране РФ, оркестра руских народних инструмената „Људмила Зикина“ и других музичара.

        Oчекује се да ће пред окупљенима на Црвеном тргу наступити познати солисти водећих музичких позоришта у Русији, као и популарни филмски и естрадни уметници.

        Ове године програм хорског концерта чини 20 нумера. Речи песама које ће се изводити поред зидина Кремља биће исписане на екранима како би публика могла да пева заједно са извођачима. Такви хорски наступи су веома популарни у Русији – песме радо певају сви који дођу на празник. Сасвим недавно, 9. маја, током шетње „Бесмртни пук“ Тверском улицом и Црвеним тргом, њени учесници су са задовољством певали популарне песме.

        Међу делима која ће се чути у Москви су „Химна светом Ћирилу и Методију“ и финале Свечане увертире „1812. година“ Петра Чајковског, чија се 175. годишњица рођења обележава ове године, као и минијатура у част светог кнеза Владимира – Крститеља Руси на музику Георгија Свиридова поводом 1000. годишњице смрти свеца и 100. годишњице рођења композитора.

        „У своје време је свети равноапостолни Ћирило, говорећи о својој мисији и стварању словенске азбуке, рекао да је учити без азбуке и књига исто што и писати беседу на води. У таквом сликовитом облику изражена је суштина онога што су донели Ћирило и Методије – стварање целог света. То јест ми кроз језик стичемо слику света, појам о томе шта је то добро, живот, смрт, ко смо ми, за шта треба живети. То је тај смисаони простор који су захваљујући Ћирилу и Методију добили словенски народи“ – појаснио је смисао празника председник Информативног одељења РПЦ, доцент на факултету МГИМО Владимир Легојда.

Свети Ћирило и Методије

Свети Ћирило и Методије

У Русији се Дан словенске писмености и културе обележавао на државном нивоу од 1863. године – 1.000. годишњице стварања словенске азбуке од стране Ћирила и Методија. У совјетско време је покушано са његовим поновним увођењем, а тек 1991. године празник је добио државни статус.

Дан словенске писмености и културе је једини државно-црквени празник у Русији који државне и невладине организације организују заједно са РПЦ.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *