Вијести, Култура

МОРАМО ОДБРАНИТИ СВОЈУ ИСТОРИЈУ И ЈЕЗИК

„Велики Иво Андрић ми је рекао: Знате, ми смо потекли из истог корена само се једна грана стабла протегла овамо према Србији, а она друга, из које сам ја потекао – према БиХ“, присјећа се сусрета са славним презимењаком Радомир Андрић, предсједник Удружења књижевника Србије.

МОРАМО ОДБРАНИТИ СВОЈУ ИСТОРИЈУ И ЈЕЗИК

Разговарала: Сања СРДИЋ

БЕОГРАД, 29. ЈУЛА /СРНА/ – Предсједник Удружења књижевника Србије Радомир Андрић истиче да су српски писци и пјесници деценијама бранили истину о карактеру Првог свјетског рата и српском Косову и Метохији.

Андрић је, у поводу стогодишњице Великог рата, у интервјуу Срни навео да су дјела Милана Ракића, Јована Дучића, Милутина Бојића, Бранислава Нушића, Драгољуба Филиповића, Слободана Јаковљевића, Војислава Илића млађег и многих других на реалистичан и истинит начин одбранила истину о том рату.

„Ту истину не могу оборити амбициозни и профитом вођени аутори савремених свјетских бестселера“ – истиче он и указује:

„Србији и Србима стално намећу ултиматуме да прихватимо оно што није наша кривица. Криви смо само што смо родољуби и Срби. Као што је рекао велики Иво Андрић: Историја зависи од тога да ли је неко тумачи са позиције агресора или не“.

Радомир Андрић подсјећа да је историјска истина да је план за почетак Великог рата постојао много прије сарајевског атентата, а да је пуцањ на Франца Фердинанда само искориштен као изговор.

Према његовим ријечима, сјеме зла које је тада посијано на просторима гдје су вијековим живјели Срби ницало је поново кроз историју као српска стратишта у Јасеновцу, Козари и у бројним јамама.

„Прозивају нас за недјела који они чине да би имали оправдање за себе“, рекао је РАдомир Андрић и нагласио да је то посебно уочљиво на примјеру Косова и Метохије, које је колијевка српске духовности и идентитета.

„Ми се за Космет морамо борити. Не може се одустати од колевке духовности. Нема српског песникада није писао о Косову и Метохији. Наше су тапије српски гробови, који су тамо вековима“, напомиње Андрић.

Он посебно указује на значај борбе за језик и писмо и наводи да језик није фраза него „наша домовина“.

„Наши државници и политичари морају више одлучности показати у одбрани језика и писма. Није ћирилица угрожена само у Хрватској. У Београду не можете видјети ћириличне натписе на радњама“, каже Андрић.

Као начин на који се брани своје, Андрић је навео пројекат Андрићград, чији је идејни творац режисер Емир Кустурица, а гдје је на најбољи начин „одбрањен“ велики Иво Андрић.

„Сигурно да је то добра идеја. Било је разних покушаја да се Андрић оспори тако што су му приписивали припадност масонима и спочитавали пропусте у дипломатији. То је као да сечете грану на којој седите“, оцјењује Радомир Андрић.

Он напомиње да је Иво Андрић био свјестан својих коријена и да их никад није негирао.

„Током нашег сусрета овде у Удружењу књижевника, када сам му се представио као Андрић, велики Иво је рекао: Знате, ми смо потекли из истог корена само се једна грана стабла протегла овамо према Србији,а она друга, из које сам ја потекао – према БиХ“, присјећа се Радомир Андрић сусрета са славним презимењаком.

Као начин да се национални идентитет Срба очува, а српски национални корпус ојача Радомир Андрић је навео поштивање традиције:

„За све нас Сабор у Гучи, који је установио велики српски песник Бранко Радичевић не треба бити само светковина трубе већ потврда континуитета нашег трајања на овим просторима“.

Он је посебно привилегован што је баш њему припала част да 6. августа отвори предстојећи 54 Драгачевски сабор.

„Као што требамо да чувамо језик, тако треба да сачувамо тај народни дух и културу. Привилегован сам што ћу баш ја отворити Сабор и тако се придружити Моми Капору, Добрици Ерићу, Емиру Кустурици и осталим који су то учинили прије мене“, рекао је Андрић за Срну.

Ко је крив за ове мајице? Зашто су без српске азбуке?

Ко је крив за ове мајице? Зашто су без српске азбуке?

Извор: Срна

Вијестио:
https://www.facebook.com/MinistarstvoOmladineISporta
А како је држава Србија брани српски писмо- могли смо да видимо на мајицама ватерполиста, које је направило Министарство омладине и спорта!

Уредник странице на Фејсбуку је брисао наше пристојне коментаре, као да смо ми некакву ћирилични Талибани, а не Срби.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *