Вијести, Регион

Моја оловка пише ћирилицом

Бањалука – Бањалучки Градски одбор Српског просвјетног и културног друштва „Просвјета“ уручио је данас признања награђеним учесницима конкурса „Моја оловка пише ћирилицом“ – Артуру Антешевићу, Теодори Мићић, Аници Сикимић и Немањи Вукановићу.

Антешевић је ученик другог разреда Основне школе „Иво Андрић“ из Ђулића код Теслића, а добитник је прве награде „Златно перо“ за ћирилични краснопис у категорији млађих основаца.

Он је новинарима рекао да је срећан и поносан што је освојио прву награду, истичући да ће му то бити мотивација да настави да пише ћирилични краснопис.

„Златно перо“ за ћирилични краснопис у категорији старијих основаца добила је матурант паљанске Основне школе „Србија“ Теодора Мићић, која је рекла да је ћирилица историјско писмо.

Награду „Златно перо“ у категорији средњошколаца добила је матурант Средњошколског центра „Источна Илиџа“ из Источног Сарајева Аница Сикимић.

У категорији осталих грађана „Златно перо“ освојио је просвјетни радник из бањалучке Основне школе „Петар Петровић Његош“ Немања Вукановић.

Вукановић је рекао да у тој бањалучкој школи од ове школске године дјелује калиграфска секција, чији је циљ афирмисање употребе ћирилице у српском говору и писму.

Он је додао да ученици воле ћирилицу – њихово прво писмо које користе у свакодневном школовању.

„Свјесни смо чињенице да је ћирилица под утицајем савремених медија и страних језика скрајнута из употребе у свакодневној комуникацији и управо смо ми ту да радимо на томе да афирмишемо њену употребу, како у школи, тако и у друштвеној заједници“, навео је Вукановић.

Аутори првонаграђаних рукописа данас су добили дипломе, новчане награде и књиге, док су аутори изабраних рукописа добили књигу са посветом бањалучке „Просвјете“.

Предсједник бањалучке „Просвјете“ Јеленко Бојић рекао је новинарима да је ово друштво, у години обиљежавања 800 година аутокефалности Српске православне цркве, највећег и најзначајнијег догађаја у историји српског народа, расписало наградни конкурс за избор најљепшег ћириличног рукописа у четири категорије учесника.

Бојић је рекао да је конкурс расписан у категоријама млађи основци, старији основци, средњошколци и остали грађани.

Према његовим ријечима, за сваку категорију учесника одабран је посебан текст којег је требало преписати писаним ћириличним рукописом.

Он је истакао да се на конкурс одазвало 127 основних и средњих школа из свих дијелова Републике Српске које су послале 625 одабраних ћириличних рукописа својих ученика.

Према његовим ријечима, на конкурс се одазвало и 60 одраслих учесника, већином просвјетних радника са својим радовима.

Бојић је истакао да се овим конкурсом жели дати значај ћирилици, писму које је старо више од 1.100 година и које Срби као народ готово хиљаду година баштине.

„Овим путем желимо и хоћемо да укажемо на проблеме са којима се сусреће наше писмо и да му на неки начин вратимо љепоту и да га чувамо, јер је оно симболичка идентификација српског народа“, нагласио је Бојић.

Он је истакао да је данас у бањалучком Дому омладине организована завршна свечаност на којој су уручена признања награђеним учесницима конкурса „Моја оловка пише ћирилицом“ и уприличена изложба најљепших ћириличних рукописа која ће након Бањалуке кренути у своју путујућу мисију школама широм Српске, с циљем промовисања ћирилице и лијепог писања.

Просвјета

Просвјета

„СПКД „Просвјета“, Градски одбор Бањалука, кроз поље свог рада посебну пажњу посвећује очувању српског језика и ћириличног писма, а пројекат „Моја оловка пише ћирилицом“ то најбоље потврђује“, поручио је Бојић.

Данашњој свечаности присуствовао је и генерални конзул Србије у Бањалуци Владимир Николић.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *