Вијести, Култура

Мања популарност ћирилице на интернету?

Ћирилични домен .срб, који је почео да функционише пре две године, од почетног успона и више од 6.500 регистрованих сајтова пао је на 3.800, што говори о мањој популарности ћирилице на интернету, речено је на панел дискусији „Ћирилица и интернет у Србији и свету“.

Председник Управног одбора Регистра националног интернет домена Србије (РНИДС) Душан Стојичевић је казао да је један од основних проблема који није решен на светском нивоу могућност маил-ова на ћирилици, који не постоји уз ИДН домене услед чега .срб домен испада као полупроизвод.

Стојичевић је навео да постоји светски стандард за ову област који још није прихваћен, а који би омогућио нове надоградње емаил сервиса.

РНИДС се све време бори да се и ћирилица, као наше национално писмо појави на интернету на прави начин и покушавамо да радимо доста на развоју тог дела емаил сервиса како би корисници у Србији имали праву услугу„, указао је Стојичевић.

Сарадник Одбора за стандардизацију српског језика САНУ Миленко Васић је казао да школски правописи, за разлику од академског издања, не садрже правила о транскрипцији страних имена што се одражава на писменост грађана.

Како је објаснио, страна имена се пишу на различите начине па тако име једног човека може бити написано на чак 11 начина.

Васић је казао да погрешно изговарање и писање страних имена најчешће потиче од спортских новинара који су стално суочени са именима разних фудбалера, кошаркаша и осталих спортиста, јер не следе правила писања и изговарања њихових имена,што се после устали у свакодневном говору.

„Региструј се чим помислиш?“ .СРБ после .РС?

„Региструј се чим помислиш?“ .СРБ после .РС?

Према његовом мишљењу, лоша ситуација произилази и из ситуације да се ћирилица појавила касно, као што се касно појавио и превод оперативног система Виндовса.

Извор: Танјуг

Коментар Вијестио: „Ко то каже – ко то лаже“ да је ћирилица мање популарна у Србији на интернету? Она је свуда и на сваком месту спутавана од државних и антидржавних и антисрпских структура у Србији и ближем региону. А каква је ситуација у Русији? Уводе и други ћирилични домен због „непопуларности“ ћирилице?

http://www.vijestio.com/tehnologija-i-nauka/uz-rf-drugi-ruski-domen-na-cirilici-je-rus/

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *