Вијести, Култура

Ћирилица на вебу

Од 88.000 регистрованих сајтова у Србији, тек 3.000 их је на ћириличном писму са „срб“ доменом. Док лектори и борци за очување званичног писма упозоравају да се оно све мање користи, чак и институције које би требало да подстичу очување културне баштине то делимично чине.

Иако многе државне институције попут бројних министарстава, Владе, парламента, САНУ и Народне библиотеке Србије имају веб-сајт доступан на ћирилици, ниједна од њих нема употребљив сајт са „срб“ доменом.

Интернет експерти објашњавају да је тај домен млад, тачније трогодишњак је, па не може да парира старијем домену „рс“. Ретки медији који поседују ћириличну екстензију кажу да је то оправдање за приватне фирме, али не и за државну управу.

„Пре свега, то је њихова обавеза. Није питање да ли је важно или није важно. Оне би морале да имају срб домен јер је ћирилица званично писмо“, истиче Дејан Ристановић из Пи-Си преса.

Ретки другачији примери су сајтови председника, повереника за информације од јавног значаја и заштитника грађана. Да ли је заиста толико компликовано направити веб-сајт до кога се долази ћирилицом?

„Цео посао се може завршити за један радни дан. Мало има административног посла око регистрације домена и мало техничког посла око конфигурисања веб-сервера. Међутим, сам посао је врло једноставан“, наводи Данко Јевтовић из Регистра националних интернет домена Србије.

Најједноставнији је када већ имате портал на ћирилици са латиничном адресом. Тада, за само 500 динара годишње можете не само причати о очувању традиционалног писма већ нешто и урадити за његов опстанак.

Шта је српско? Како је било пре 1954. године? (Фото: www.novosti.rs.sr)

Шта је српско? Како је било пре 1954. године? (Фото: www.novosti.rs.sr)

Ако се залажете за неговање традиционалног писма, ваша реч ће имати већу тежину ако за додатак „срб“ издвојите 500 динара годишње.

А, да ли је закуп ћириличког домена скуп? Ако је 500 динара годишње много, онда јесте.

Извор: РТС

Вијести о…: Већина регистрованих домена .СРБ кошта 840. динара, тако да је информација о цени од 500. динара дезинформација! Уколико неко жели да заштити своју идеју мора да купи 2-3 домена, тако да је цена још и већа. Сматрамо да РНИДС треба цену ћириличних домена да преполови и тако помогне повећану регистрацију ћириличних домена, поготову сада, када су могуће и ћириличне адресе електронске поште.

Да ли запослене из „Регистра националних интернет домена Србије“ гризе савест па се правдају лажима? Док је цена .СРБ домена била симболична, било је преко 6.000 „.срб“ домена…

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *