Вијести, Мишљења

БЕЋКОВИЋ: СРБИЈА ОДЛУЧУЈЕ САМА – У ТУЂЕ ИМЕ

Политика

БЕЋКОВИЋ: СРБИЈА ОДЛУЧУЈЕ САМА – У ТУЂЕ ИМЕ

 

БЕОГРАД, 24. НОВЕМБРА /СРНА/ – Српски књижевник и академик Матија Бећковић изјавио је, поводом све јачих притисака из Европе да се Србија дистанцира од Русије, да и поред свега нема сумње да Србија о свему одлучује сама, истина – у туђе име.

 

Говорећи о Косову и Метохији и чињеници да се Србија на путу ка ЕУ одрекла Космета, који многи сматрају само митом а не стварношћу, Бећковић је рекао да су Срби можда једини народ који исмијава своје митове.

„Није тај мит и та стварност од јуче, нити смо ми једини народ који има своје митове, али смо можда једини чији се митови исмејавају и оспоравају. А шта да очекујемо од других кад то чинимо и сами“, рекао је Бећковић за данашњу „Правду“.

Он је нагласио да ће се Србија са Европом још „ћерати“ у вези са Косметом, јер у супротном не бисмо, како је рекао, били људи.

„Ћерамо се и због мува, а камоли због Космета. Да се не ћерамо, не бисмо били људи“, рекао је Бећковић и додао да је Косово постало симбол и подсјетник о томе „шта оно бјеше правда и равноправност међу народима“.

Када је ријеч о такозваној великој Албанији и недавном инциденту са дроном у Београду, Бећковић каже да су Срби „створили малу, па што онда не би и велику Албанију“.

„Уосталом, она стварно постоји, само је питање дана кад ће постојати и формално. Велика Албанија се не може остварити без Србије. Зато међународна заједница од нас очекује да дамо допринос и да то буде наш најважнији национални циљ“, поручио је Бећковић.

Коментаришући наводе да се и у Србији поново маше заставом велике Србије, Бећковић је рекао да се он „нешто не сјећа ни тих застава нити тог махања“.

„Срби су се намахали дочекујући маршала на његовим повратцима у Београд с пута око света. Чини ми се да постоји општа сагласност да је то било златно Периклово доба Србије“, рекао је Бећковић.

Српски књижевник и академик Матија Бећковић

Српски књижевник и академик Матија Бећковић

Говорећи о разлозима због којих углавном остаје уздржан за коментаре на сва актуелна дешавања у Србији, Бећковић је рекао да он говори својим пјесмама.

„Да ли ме замишљате као неког ко се испред Максија обраћа окупљеним грађанима. Истина, Његош није имао шансу да говори испред неког супермаркета, а ја имам. Песма каже да најмудрија српска глава спава на Ловћену, па што му се не бисмо придружили и ми“, нагласио је Бећковић.

Он је додао да је академска тишина која се надвила над Србијом у ствари најјачи утисак, јер, како је рекао „без тишине и таме ништа се не би видјело“.

Извор: Срна

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *