Технологија и Наука

У дубини Земље теку гигантске реке течног кисеоника

НЕМАЧКИ И РУСКИ НАУЧНИЦИ ТВРДЕ: ИМА ГА 8-10 ПУТА ВИШЕ НЕГО У ЗЕМЉИНОЈ АТМОСФЕРИ

         РУСКИ и немачки физичари и геолози открили су досад непознати слој Земљине мантије који садржи „гигантске количине течног кисеоника“.

         Како су објаснили у тексту објављеном у часопису Nature Communications, то им је пошло за руком за време експеримената обављених у Немачком синхротроном центру DESY.

         Један од учесника експеримента, Рускиња Јелена Бикова која ради на универзитету Бајрајт у Немачкој, открила је:

         „По нашим проценама, тај слој садржи приближно 8-10 пута више кисеоника него целокупна Земљина атмосфера. Ово откриће је за нас велико изненађење. Засад немамо одговор на питање: шта се догађа са тим „рекама кисеоника“ у недрима наше планете“.

         Бикова и њене колеге су, заправо, покушавале да утврде како се понашају различите врсте оксида железа у унутрашњости Земље. А откриле су да на тим дубинама постоје разне врсте оксида железа, чак и егзотичне попут  Fe5O7 и Fe25O32. Њихово формирање на дубинама од хиљаду и по километара довело је до ослобађања огромних количина кисеоника који се при огромном притиску на таквим дубинама претвара у течност, а не у гас.

У дубини Земље теку гигантске реке течног кисеоника

У дубини Земље теку гигантске реке течног кисеоника

Научници сада претпостављају да се унутар Земље вероватно догађају сложенији и активнији хемијски процеси него што се досад претпостављало.

Чак допуштају могућност да ти процеси не утичу само на геохемију, него и на климу на нашој планети и на стање њене атмосфере.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара