Свијет

Џон Кери: У преговорима мора учествовати Асад

Несугласице по питању Сирије неопходно је искоренити у току преговора у којима мора да учествује и сиријски председник Башар ел Асад, изјавио је амерички државни секретар Џон Кери након петочасовног састанка међународне групе за Сирију у Минхену.
Према његовим речима, успеси сиријске војске неће обезбедити победу сиријских власти, већ је неопходно доћи до мирног решења конфликта и сконцентрисати се на борбу против терориста.

Кери је на конференцији за новинаре потврдио да Русија и Иран нису ометали процес прекида ватре у Сирији.

Истовремено, шеф руске дипломатије Сергеј Лавров је, говорећи о успесима сиријске војске у Алепу, истакао да је неопходно нападати оне који су ту земљу окупирали, као и да одатле не беже цивили, већ окупатори.

Такође, Лавров је нагласио да ће припрема копнене операције у Сирији додатно погоршати већ постојећи конфликт.

„САД не би требало да се бави геополитичким играма већ да се усредсреде на решавање проблема који су постали реална претња за егзистенцију човечанства“, истакао је он.

Обојица министара сагласни су да је неопходно што пре обновити сиријске преговоре у Женеви, као и да је потребно спровести све тачке резолуције Савета безбедности УН о Сирији.

Поред тога, на састанку је договорена обустава насиља у Сирији што би требало да прерасте у апсолутни прекид ватре у року од недељу дана.

Говорећи о хуманитарној помоћи, специјални изасланик за Сирију Стафан де Мистура рекао је да је формирана оперативна група која ће се фокусирати на седам региона у земљи.

Према речима Лаврова, оперативна група ће се фокусирати и на територију коју тренутно контролишу терористи ДАЕШ-а и Нусра фронта, али и других терористичких организација присутних у Сирији.

Џон Кери: У преговорима мора учествовати Асад

Џон Кери: У преговорима мора учествовати Асад

Кери је додао да би жртве грађанског рата у Сирији већ током ове недеље требало да добију хуманитарну помоћ, а први на листи су они који су претрпели највећу патњу — Дамаск, Дејр ел Зор и Мадаја.

Извор: Србин.инфо

Коментариши чланак

Коментара