Технологија и Наука

Гуглови балони обезбедиће интернет милијардама без приступа мрежи

351958_gugl-internet-balon-5ap_ff_470_300

Компанија „Гугл“ открила је план који би требало да обезбеди интернет милијардама људи који тренутно не могу да приступе мрежи, уз помоћ балона који циркулишу изнад Земље. Удаљена локација на Новом Зеланду место је на којем је обављен први тест пројекта Лун , иза којег стоји тајна истраживачка лабораторија америчког интернет гиганта, пренео је „Скај њуз“.

Научници су данас на новозеландском Јужном острву почели тестирање , пуштајући балоне у облику медузе да лете изнад језера Текапо.Намера је да балони од пластичне фолије, благо напуњени хелијумом, обезбеђују интернет корисницима на тлу док пролећу изнад ношени ветром.“Гугловој“ лабораторији, која је до сада изнедрила аутомобил без возача и наочаре за сурфовање по интернету, требало је година и под да дође до прве пробе балона.

У „Гуглу“ се надају да ће лансирати хиљаде балона у стратосферу и тако премостити дигитални јаз између 2,2 милијарде корисника онлајн и 4,8 милијарди ван мреже.Уколико пројекат успе, ова технологија би омогућила земљама да избегну трошкове постављања оптичких каблова, а употреба интернета би се екстремно повећала у Африци, југоисточној Азији и сличним подручјима.

– Ово је пуцањ на Месец. Велики циљ којем тежимо. Моћ интернет је вероватно једна од технологија које су највише измениле наше време – изјавио је вођа пројекта Мајк Кесиди.Оснивач пројекта Лун Ричард ДеВол је истакао да је „суштинска демократска ствар повезати све на небу и са ветром“.

Чарлс Нимо, фармер и предузетник који живи близу Крајстчурча, први је корисник који је добио приступ интернет преко „Гугловог“ балона, након што се са још 50 људи пријавио да тестира пројекат, који је чуван у толикој тајности да им нико није објаснио у шта су умешани.

Како је навео „Скај њуз“, техничари су дошли до њихових кућа и на спољне зидове закачили сјајно црвене пријемнике величине кошаркашких лопти, као и одговарајуће велике прибадаче – ознаке за „Гуглове“ мапе. Инжењери су потом са осам великих лаптопова проверили ветар и маневрисали балонима како би се уверили да лете на одређеном нивоу.

Чарлс Нимо имао је приступ интернет око 15 минута пре него што је балон прошао – он их је искористио да провери време.- Било је чудно, али и узбудљиво бити део нечег новог – рекао је он.

Балони се напајају уз помоћ соларних плоча величине играћих карата, које висе и за четири сата прикупе довољно енергије за читав дан. Они се крећу испод сателита, али двоструко више од авиона, а сигнал примају од станица на тлу.Сваки балон може да обезбеди интернет за подручје двоструко веће од Њујорка, око 2.020 километара квадратних, а приступачност терена им није проблем.

То значи да они могу да обезбеде интернет у Хајберском превоју у Авганистану, или Јаундеу, престоници Камеруна у којем према процени Светске банке четири од 100 људи има приступ интернет.Сигнал путује у подручју за које не треба дозвола, па компаније неће морати да пролазе кроз тешке процедуре за бежичне комуникације.

Сви корисници интернета преко „Гугловог“ балона требају пријемник укључен у свој компјутер да би добили сигнал, а трошкови тога још нису изнети.Следећа фаза пројекта, како је најавио Мајк Кесиди, биће лет 300 балона у прстену на 40. паралели јужно од Новог Зеланда, преко Аустралије, Чилеа, Уругваја, Парагваја и Аргентине.

НЛО

Пре пута за Нови Зеланд, „Гуглови“ стручњаци провели су неколико месеци радећи на тајном лансирању у долини у централној Калифорнији, што је изазвало занимљиве спекулације.Јурили смо за балонима у камионима, док су људи пријављивали неидентификоване летеће објекте – испричао је Ричард ДеВол.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *