Спорт

Срби са севера Космета: Никада нећемо играти фудбал са Шиптарима

trepca-1372695351-333257

КОСОВСКА МИТРОВИЦА – Срби са севера Космета поручили су да никада неће играти фудбал са Албанцима.

Косовска Митровица је подељен град. У северном делу углавном живе Срби, а у јужни претежно настањују Албанци.

“Овде је јако лоше живети. Међутим, ту су моји преци живели и не иде ми се нигде, без обзира на све”, ркеао је Перица Илић, фудбалер сениорског тима и тренер млађих категорија Фудбалског клуба Трепча из северног дела Косовске Митровице.

Трепча, клуб који је настао давне 1932. године, имао је углед и у бившој Југославији.

Једно вријеме Трепча је играла у Првој лиги некадашње заједничке државе, а била је и финалиста Купа Маршала Тита у сезони 1977/78, где је поражена 1:0 од Ријеке. Међутим, осамдесете, а поготово деведесете, донеле су поделе међу Србима и Албанцима.

“Не могу то да вам опишем. Са њима од тада не играмо ни фудбал. Једно време у Трепчи играли су само Срби, а онда само Албанци. Данас постоји њихова и наша Трепча. Пошто је стадион у јужном делу града, користи га албанска Трепча, а ми смо избеглице у властитом граду“, истакао је Петар Милосављевић, секретар ФК Трепча из северне Митровице и први оперативац Општински фудбалског савеза Косовска Митровица.

У српским енклавама и на северу Косова делује 26 клубова. Њих 24 подељено је у три окружне лиге, а најуспешнији су Трепча и Мокра Гора из Зубиног Потока, који се такмиче у зони Морава.

“Моји другари и ја не знамо где ћемо играти идуће сезоне. Све се више прича да нећемо моћи да се такмичимо под окриљем Фудбалског савеза Србије. Од тога изузетно страхујемо. Дао Бог да то не буде истина, јер би то за нас била катастрофа. Фудбал међу Србима на Косову био би угашен”, истакао је Илић, а на питање зашто се више не би играло, одговорио је:

“Ви не можете ни да замислите какве су овде поделе међу људима. Нема шансе да се интегришемо у лигу тзв. државе Косово. Ма, то је немогуће! Шта вам је, па у јужном делу Митровице нема нити један једини Србин, камо ли да са њима наши клубови играју заједничку лигу”.

Милосављевић каже да нема шансе да Срби и Албанци заједно играју фудбал на Косову.

“Нема говора. То је немогуће! Нека политика одлучи што год хоће, ми са њима нећемо да играмо. Ионако смо заборављени од свих. Неретко наше играче вређају и када играју у Србији. Провоцирају их и зову ‘шиптарима’. Од нас су изгледа сви дигли руке, а сад ви замислите колико им је стало до фудбала међу Србима на Косову и Метохији”, тврди Милосављевић.

Две Трепче из Митровице никада нису одиграле нити пријатељску утакмицу, и поред тога што је од рата на Косову прошло 14 година.

“Која бре пријатељска утакмица!? Са ким? Неће да је буде”, љутито је поручио Милосављевић, додавши:

“Па, није ово Босна. Тамо су људи исти, причају истим језиком, и без обзира на рат живели су вековима и уверен сам живеће и даље заједно, дружити се, играти фудбал. Овде је друга прича човече. Никада неће бити ништа као пре”.

С друге стране, Фадиљ Вокри, председник непризнатог Фудбалског савеза Косова истиче да су српски клубови добродошли у чланство.

“Немам ја ништа веће право на државу Косово од било којег другог човека, био он Албанац или Србин. Место фудбалских клубова са севера је у лигама Косова, земље коју је међународно признало преко 100 држава. Питање је времена када ће се разрешити и пријем ФС Косова у УЕФА и ФИФА. И то ће бити ускоро, а онда шта ће клубови са севера наше државе? Требају се прикључити ФС Косова. Уосталом, нека следе пут Каменице, српског клуба који је већ члан ФС Косова”, тврди Вокри.

Са севера Косова одговарају да “не падају на лажну мултиетничку политику Вокрија”.

“Нема теорије да се имплементирамо ‘тамо’. За то, пре свега, не постоји воља људи, то јесте спортиста и спортских радника, али нема ни безбедоносних услова да они играју код нас или ми да идемо њима у госте“, мишљења је Илић, који је казао да се фудбалом Срби на Косову баве искључиво због дјеце, како би она нашла разоноду у тешкој свакодневици, од којих су многи на рубу егзистенције.

“Наша велика победа је склонити децу са улица, приуштити им барем мало задовољства. У омладинској школи ФК Трепча је око 300 дечака и то је оно што нас држи да гурамо даље и бавимо се фудбалом. Тако ће бити и даље ако нам не забране да се такмичимо у Србији. Ко зна, можда некада и дођу боља времена и у наше крајеве. Нада задња умире”, констатовао је Илић.

У Косовској Митровици стадион на којем игра албанска Трепча својевремено био је трећи највећи у бившој СФРЈ.

“Немамо приступ стадиону нити можемо да га користимо, јер је у јужном делу града. У Митровици има и други већи стадион на којем је некада играо Рудар, али и он је на југу. Играмо и тренирамо, од сениора до деце, на игралишту у оближњем Житковцу, заједно са још два клуба, Рударом и Звечаном”, казао је Илић.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *