Спорт

Највећи финанцијски губитци

sport-1
Шпански фудбалски великан Барселона је и у најскоријој прошлости увек имала по једног виртуоза да разгали масу. Кад је отишао Роналдо (1996-1997), стигао је Ривалдо (1997-2002), а после његовог одласка на сцену је ступио Роналдињо (2003-2008).

Лионел Меси се поред њега стрпљиво наметао као будућа Барселонина „десетка”. Мајсторством је испрва неминовно освежио сећање на свог земљака Дијега Марадону, који је био главна фигура у црвено-плавом дресу у првој половини осамдесетих. После више од две деценије и дугогодишњег предњачења бразилских звезда навијачи каталонског тима су опет почели да се диве бравурама аса из Аргентине. У почетку то беше „Месидона”, како су новинари крстили аутентичног наследника славног претходника, а данас неприкосновено најбољи фудбалер света који је колективном изразу Барселонине игре, познатом као „тики-така”, дао индивидуалну црту.

У сусрет клупској фудбалској години у Европи с великим занимањем се ишчекује игра тандема Меси-Нејмар који би требало да буде нова Барселонина машина за голове, али и лепршави дует за душу публике. Иза те слике лебди питање: да ли ће надолазећа звезда која се из Бразила преселила у озбиљнији европски фудбал моћи да засени Барселонину прву виолину.

Ако сентиментално излетимо у Звездину славну прошлост, ситуација с два аса највише светске класе у каталонском тиму подсећа на „црвено-беле” уочи сезоне 1989/90. Постављало се питање како ће да функционишу капитен Драган Стојковић, који је био пред промоцијом у пету „Звездину звезду”, и Дејан Савићевић, који је потпуно могао да се посвети новој средини будући да је годину пре, када је Милану дао гол у магли, био на одслужењу војног рока. „Црвено-бели” су у сезони која је претходила освајању Купа европских шампиона пети пут у својој историји узели и првенство и куп, али је остала горчина због испадања у трећем колу Купа Уефе против Келна.

Од Месија и Нејмара Барселона, зна се, очекује да је после три године врате на европски престо и да јој сачувају титулу првака Шпаније. Навијачи прижељкују и да већ у њиховој првој заједничкој сезони буде оборен рекорд по броју голова (121), који је поставио Реал у претпрошлом првенству.

Каталонски тим, ослобађајући место за новог аса, одлучио се да у све те походе крене без Давида Виље, најбољег стрелца у историји шпанске репрезентације, који је живи доказ да и врхунском нападачу тржишна вредност може вишеструко да опадне ако је дуго ван главне сцене. Њега је повреда одвојила од терена од децембра 2011. до августа 2012. Иако је за три сезоне у Барселони постигао 48 погодака на 116 мечева, рачунајући и последњи од три гола колико су Каталонци дали Манчестер јунајтеду у финалу Лиге шампиона 2011. на Вемблију (3:1), продат је Атлетику из Мадрида за само 5,1 милиона евра.

То је подстакло „Марку”, угледни мадридски спортски дневни лист, да састави листу Барселониних највећих финансијских губитака на основу разлике између новца уложеног у куповину играча и новца добијеног од његове продаје. На њој је први шведски нападач Златан Ибрахимовић, који је доведен из Интера 2009. за 69,5 милиона евра (трећи највећи трансфер свих времена, у њега урачунат и прелазак Камерунца Самјуела Етоа у супротном смеру за 20 милиона). Иако је уговор важио на пет година, већ после прве због несугласица с тренером Ђосепом Гвардиолом позајмљен је Милану, који га је следеће сезоне откупио за 24 милиона евра. Губитак – 45,5 милиона.

Виља је на другом месту. Губитак је 34, 9 милиона евра, будући да је 2010. плаћен Валенсији 40 милиона (27. на листи најскупљих трансфера икада).

Занимљиво је да су обојица међу четири највећа финансијска губитка свих времена. На тој листи од 25 имена Ибрахимовић је имао убедљиво највећу цену. Други је пензионисани аргентински нападач Ернан Креспо, кога је Лацио 2000. платио Парми 55 милиона евра (десети најскупљи трансфер икада). Због проблема с новцем римски тим, првак Италије 2000, био је принуђен да распрода играче, а с Креспом је направио добар посао, пошто га је Интер 2002. купио за 36 милиона. Тако је на губиташкој скали Лацио с минусом од 19 милиона у трансферима убојитог Аргентинца заузео тек 19. место.

Што се тиче текућег прелазног рока на листи су се поред Барселоне с Виљом нашли и Ливерпул с Ендијем Керолом (седмо место, -23,5 милиона), Манчестер сити с Карлосом Тевезом (17. место, -20 милиона) и Зенит с Бруном Алвесом (24. место, -16,5).

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *