Вијести, Спорт

Домаћин кроз иглене уши у четвртфинале

Бразил је први учесник четвртфинала до којег је стигао буквално провукавши се кроз иглене уши, пошто је у Бело Хоризонтеу након 120 минута велике борбе, тек бољим извођењем једанаестераца савладао Чиле с 3:2 (1:1, 1:1). До четврте победе у осмини финала на мундијалима над овим ривалом домаћин је стигао уз доста муке и среће. Поражени има за чим да жали, јер није искористио своје шансе. Трагичар утакмице био је Хара, који је у 18. минуту затресао сопствену мрежу, а у последњој серији пенала погодио стативу.

А, почело је веома темпераментно, борбено, у високом ритму. Чилеанци нису желели ни за педаљ да устукну фаворизованом домаћину и чак су диктирали темпо. Уосталом, они су и пре победе и елиминације светског првака Шпаније најављивали да су у комшилук дошли по титулу. Већ први прекршаји Фернандиња на Арангизу, па овога на Нејмару, наговестили су оштру и велику борбу.

Марсело је први запретио у шестом минуту непрецизним ударцем са преко 20 метара. Узвратио је Дијаз, а исход је био исти. Тражили су „црвени” пенал после дуела Луиза и Видала, као и Бразилци након пада Хулка испред Исле, али је Веб у оба случаја остао нем и показао да се игра настави.

Најава буђења из шампионског сна Чилеа догодила се у 18. минуту. Нејмар је извео корнер са леве стране, Тијаго Силва је умакао ривалима и главом пребацио лопту на другу стативу, а тамо је Хара испред Давида Луиза неспретно сместио у сопствену мрежу – 1:0. Фифа је, ипак, погодак приписала Луизу.

Нејмар је у 26. показао колико је бржи од одбране противника, али је искоса с леве стране слабо шутирао и промашио гол. Лоше су Бразилци извели аут у 32. минуту, Марсело је додао Хулку, овај слабо прихватио и изгубио. Варгас је „украо” лопту и видео усамљеног Санчеза, којем није било тешко до погоди доњи десни угао и изједначи на 1:1.

Мало је недостајало да Нејмар у 36. поново доведе домаћина у вођство. Одлично је тукао главом, али је лопта погодила Франциска Силву у леђа и тик поред леве стативе одскакутала у корнер. Фантастично је Оскар упослио Нејмара, који се одлучио на дриблинг и изгубио лопту, она је дошла до Фреда, а овај шутирао преко гола.

На другој страни је Видал био у великој шанси, али није добро захватио лопту, па је Цезар лако одбранио. Одмах је Алвес одапео бомбу, а Браво изванредно реаговао и скренуо лопту у корнер. Права драма у казненом простору домаћина била је у последњим тренуцима првог дела. Санчез је послужио Арангиза, овај тукао, стартовали су Силва и Луиз, уз њих и голман Цезар, да би у шуми ногу Луиз уз доста муке ишчепркао лопту и панично је избио у корнер.

Фернандињо је у 49. минуту жестоко распалио по лопти, која је одлетела поред гола. Чилеанци су и даље имали више лопту у својим ногама, док су Бразилци стрпљиво чекали прилику из контранапада. У 55. минуту Луиз је узео лопту и идеално центрирао Хулку, овај је прихватио, утисак је десном руком, и сместио у доњи десни угао. Међутим, Веб је поништио гол, јер је Бразилац по његовом мишљењу зауставио лопту руком и показао му жути картон. Оваква одлука енглеског арбитра ражестила је домаћина, па су жучно протестовали, али, наравно, нису успели да је промене.

Тек што је Сколари извршио прву измену и на терен послао Жоа уместо готово неприметног Фреда Чиле је имао сјајну шансу. Изванредно су изиграли одбрану ривала по десној страни, Исла је послужио Арангиза, овај тукао у паду, а Цезар феноменално реаговао и избио лопту у корнер.

Наставио је Бразил да се мучи. Чиле је лако контролисао ситуацију на терену, а домаћин никако није успевао да повеже своје редове. Везни ред као да није постојао, па је селектор петоструког првака решио да покуша увођењем Рамиреса уместо Фернандиња.

У последњих 15 минута Бразилци су били опаснији по противнички гол, али су само два пута имали шансе. У 81. Нејмар је слабо шутирао главом, а у 84. Хулк ослободио у 84. минуту и тукао, али се голман Чилеа оба пута истакао.

Као да је предах више пријао домаћим играчима. Бразил је у продужецима био неупоредиво агресивнији, док је Чиле деловао као да чека једанаестерце. Топовски је тукао Хулк у 103. са око 25 метара, али је Браво опет изванредно интервенисао. У последњим тренуцима Пиниља је после дуплог паса са Санчезом изванредно тукао и погодио пречку.

Велику предност стекао је домаћин у пенал серији (2:0), али је Чиле изједначио. Одлучили су последњи извођачи. Нејмар је погодио циљ, а несрећни Хара стативу.

Жулио Цезар / Фото Ројтерс

Жулио Цезар / Фото Ројтерс

Стадион: Минеирао. Гледалаца: 57.714. Судија: Веб (Енглеска). Стрелци: 1:0 Хара (18. аутогол), 1:1 Санчез (32). Стрелци из једанаестераца: 1:0 Луиз, – Пиниља (одбрана), – Вилијан (поред гола), – Санчез (одбрана), 2:0 Марсело, 2:1 Арангиз, – Хулк (одбрана), 2:2 Дијаз, 3:2 Нејмар, – Хара (статива). Жути картони: Хулк, Густаво. Жо, Алвес (Бразил), Мена, Ф. Силва, Пиниља (Чиле).

БРАЗИЛ: Цезар, Алвес, Тијаго Силва, Луиз, Марсело, Фернандињо (од 72. Рамирес), Густаво, Оскар (од 106. Вилијан), Хулк, Нејмар, Фред (од 64. Жо). Селектор: Сколари.

ЧИЛЕ: Браво, Исла, Франциско Силва, Медел (од 108. Рохас), Хара, Мена, Арангиз, Дијаз, Видал (од 87. Пиниља), Санчез, Варгас (од 57. Гутијерез). Селектор: Сампаоли.

Ђ. С.

Извор: Политика

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *