Вијести, Свијет

Лавров: Американци подстичу Кијев на сукобе

У УКРАЈИНИ ИМА АКТЕРА КОЈИ СЕ НЕ ПОТЧИЊАВАЈУ ПОРОШЕНКУ

         „Постоје партнери преко океана – наше америчке колеге, које, судећи по многобројним индицијама, ипак бирају да подстичу украјинско руководство да иде путем конфронтације“ – изјавио је министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров у емисији „Вести у суботу са Сергејем Бриљовом“, одговарајући на питање о шансама за успостављање мира у Украјини.

         По мишљењу шефа руске дипломатије, када би све зависило од Русије и већине њених европских партнера, шансе за успостављање мира у Украјини биле би веће, међутим, „има још актера на украјинској страни, која нимало није хомогена“.

         „Председник Украјине Петар Порошенко хтео би да смањи напетост и продужи примирје, али у украјинској власти има и других снага – радикалне снаге још увек контролишу или тесно сарађују с наоружаним ултранационалистима, постоји Десни сектор, батаљони Игора Коломојског и друге озбиљне групе које се не потчињавају централној команди и Врховном команданту Украјине“ – казао је Лавров.

         Претходно је Европска унија захтевала да се до понедељка спроведу мере за деескалацију кризе, а Порошенко је примирје продужио до понедељка рачунајући на испуњење тих захтева.

         Устаници су још у петак, када се сазнало да Порошенко планира да га продужи, изразили спремност да поштују примирје.

Министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров у емисији „Вести у суботу са Сергејем Бриљовом“

Министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров у емисији „Вести у суботу са Сергејем Бриљовом“

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *