Вијести, Спорт

Данас почиње 36. Дакар рели

 Према најавама организатора, пред такмичарима је никад дужи и никад тежи рели – око 9.000 километара наде за такмичаре са различитим амбицијама. Неко жели само да стигне до циља, неко да први пут победи, док Петерхансел, Депре и посаде „камаза“ желе да понове успехе од прошле године…
Најтеже ауто-мото такмичење на свету спремно је за своје 36. издање. Или шесто, од како се читав караван из Африке преселио у Јужну Америку. А, тај нови почетак, далеко од пешчаних дина Сахаре, али и разбојника који туда тумарају, испоставио се као одличан потез организатора који су читаву причу око јединствене трке издржљивости подигли на виши ниво. И географски и организационо! Такмичење које данас стартује из Розарија у Аргентини, родном месту бесмртног револуционара Ернеста Чеа Геваре, доноси новине за гледаоце, а посебно за оне који на њему наступају, пошто је организатор објавио руте које ће бити дуже и, како тврде, захтевније од свих досадашњих које су виђене на јужноамеричком континенту, уз обарање рекорда надморске висине којом ће проћи учесници.Сам почетак, прва етапа, неће бити толико тешка пошто ће се углавном возити квалитетеним путевима, али већ другог дана возаче очекују први паклени испити на сивим динама Нихуила.

Одатле следе етапе кроз различите аргентинске пејзаже – од планинских прелаза и највишег врха Аконкагве, до дубоких кањона на западу земље, уз „екскурзију“ кроз Боливију, са биваком на чувеној сланој заравни Ујуни, на 3.600 метара надморске висине…

Одатле, караван се сели у Чиле, ка бруталној пустињи Атаками, која се показала као велики ривал машинама, које ће до тог тренутка већ бити прилично измучене.

Свако ко „преживи“ окрутни песак, као награду ће добити вожњу уз обалу пацифика, ка циљу у Валпараису у Чилеу, 18. јануара.  Ово би, укратко, био пресек онога шта чека такмичаре на релију Дакар 2014. године, који је већ у званичном програму такмичења назван „одисејом“.

Током такмичења, око 450 возила наћи ће се на траси дугој око 9.000 километра (9.230 за аутомобилисте), од чега око 5.000 отпада на специјалне испите, с тим што ће два маратонска „специјала“ укупне дужине 2.702 километра, којима ће пролазити мотоциклисти и возачи „квадова“, бити подељени у последњој трећини – звучи компликовано, али и изузетно тешко, посебно што и сами организатори из АРО-а за овај Дакар тврде да је екстремни изазов издржљивости и најтежи рели овог типа до сада.

418922_p90140837highres_ff

Што се тиче такмичара и фаворита, ситуација је мање-више слична као и у другим сличним врхунским такмичењима. Дакар има свог „Шумахера“ (или Фетела), у виду Француза Стефана Петерхансела, актуелног победника у категорији аутомобила, који је до свог петог тријумфа у тој категорији стигао никад убедљивије, за воланом неуништивог Минија. И ове године, Француз ће, за воланом унапређеног аутомобила исте марке, бити главна звезда такмичења у покушају да стигне до треће узастопне победе.

Међу главним ривалима биће клупске колеге Нани Рома и Криштоф Холовчик, док ће доминацију Минија покушати да разбију Насер ал-Атијах, Карлос Саинз и Жинијел де Вилије – искусни вукови који знају како се побеђује на тешким етапама.

Мотоциклисти такође имају свог „Петерхансела“, неговог великог пријатеља и земљака Сирила Депреа, који је ове године прешао у Јамаху, на којој ће, борећи

се вероватно против Марка Коме, покушати да прекине 12-годишњу доминацију КТМ-а и стигне до свог шестог тријумфа, чиме би се изједначио управо са Петерханселом, који је управо толико пута био најбржи као мотоциклиста. Возећи „јамаху“!
Међу камионџијама, гледаоце понов очекује битка Русије и Холандије, пошто су се посаде „камаза“ наоштриле да понове троструку победу из 2013. године, док су њихови искусни холандски ривали жељни реванша у камионима различитих марки…

Габор Сагмајстер

Габор Сагмајстер

Сагмајстеров седми Дакар

Србија ће и у предстојећем издању Дакара имати представника. Суботички мотоциклиста, 42-годишњи Габор Сагмајстер, добро се припремио за седми маратонски наступ, где га очекује 8.733 такмичарска километра и конкуренција од 195 колега на двоточкашима.
За српског шампиона у мотокросу, већ седму годину маратон траје свих 365 дана. Чим се у своју земљу врати са напорног такмичења, предстоји му тешка битка обезбеђивања средстава за следећи наступ, а Габор се, поред свих проблема са којима се сусреће, увек појави на такмичењу које је дефинитивно обележило његову каријеру. Показао се као необично способан за проналажење спонзора, упоран, вредан и једноставно неуморан када је потребно наћи новац за Дакар, а узео је пуно и из сопствене касе, од новца зарађеног у трговини деловима за мотоцикле. Увек је у последњем тренутку слао пријаву за маратон, често и позајмљивао новац… али до данас ни једном није одустао од путовања преко Атлантика. Није имао среће да се на највећем испиту окуша на тлу Африке, али је преласком Дакара у беспућа Јужне Америке Сагмајстер постао и један од заштитиних знакова овог екстремног такмичења.
– Овога пута први пут путујем делимично повређен. Пре неколико месеци сам на такмичењу у мото-кросу имао тежак прелом кључне кости, али, не брините, солидно сам се опоравио, тренирао и скидао килажу и једва чекам да такмичење почне!
Ове године, Сагмајстер ће бити у тиму „Торстен“, за који ће наступати и његов велики пријатељ, Словенац Миран Становник, као и Симон Марчић (Словенија), Јерг Мајоли, Иног Цан (обојица Немачка) и Јанош Деши (Мађарска). Наш такмичар ове године ће наступати на прошлогодишњем мотоцилу који је детаљно „освежен“.

Извор: Ауто Билд

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *