Спорт

АБА лига најзаступљенија у Евролиги и Еврокупу

aba
После укључивања Радничког из Крагујевца, регионално првенство дошло до девет представника у два водећа европска клупска кошаркашка такмичења

Протеклих година се за сваку сезону кошаркашке АБА лиге говорило да је јача од претходне, а извесно је да ће тако бити и са следећом. Разлог више да се очекује виши ниво је то што ће чак девет регионалних лигаша уједно играти у Евролиги и Еврокупу, од којих су неки већ одмакли у стварању тимова који ће моћи да одговоре захтевима на два фронта.

АБА лига, коју челници два главна европска клупска такмичења третирају као да је национална, испред је низа шампионата који ће имати по седам репрезената – Шпаније, Француске, Немачке, Турске – па Италије (6), Русије (5), Грчке (4). А рачунајући и треће надметање Еврочеленџ, који је под патронатом европског огранка Светске федерације (Фиба), чак 11 АБА лигаша ће бити на континенталној сцени (тамо Крка и Солнок). Само три тима из Јадранске лиге неће играти и у Европи: Мега визура, Задар и Широки.

До пораста заступљености АБА лиге дошло је услед проширења Еврокупа на 48 екипа, због чега су се низале „позивнице”. У другостепеном европском такмичењу играће Раднички из Крагујевца, Игокеа, Будућност, Цибона, Цедевита, Олимпија и МЗТ. А у други део (32 тима) укључиће се и евролигаши Партизан и Црвена звезда, уколико се не пробију у Топ 16 елитног надметања.

Најбољи тим лигашког дела прошле сезоне Игокеа, која је одустала од квалификација за Евролигу, већ је довела целу петорку појачања. Тренеру Драгану Бајићу, који је упркос најављеном одласку продужио уговор, на располагању ће бити двојица искусних „плејмејкера” Миљан Павковић и Американац Кедрик Мејс, бек Борис Бакић, канадски крилни центар Мајкл Фрејзер и центар Урош Николић.

Будућност је најавила 20 одсто већи буџет од прошлосезонског, а биће јача за Бојана Суботића, Суада Шеховића, Милоша Коматину и центра из иностранства за којим је у потрази. Уговори су продужени са Чедомиром Витковцем и Алексом Поповићем, а много ће зависити од тога како ће се снаћи млади тренер Игор Јововић, који је био помоћник Дејану Радоњићу до одласка у Звезду.

Да хрватски тимови желе повратак у врх, најбоље говори долазак истакнутих тренерских имена, Невена Спахије у Цибону и Јасмина Репеше у Цедевиту: обојица су потписала четворогодишње уговоре. „Цибоси” су се финансијски стабилизовали (у претходне три године дуг смањен са 12 на око милион евра), а први играчки „потпис” им је нови једногодишњи споразум са најбољим играчем из прошле сезоне, Американцем Строберијем.

Смањене дугове и новог тренера има и Олимпија, чију је клупу преузео Алеш Пипан, који није желео да настави сарадњу са МЗТ–ом. Тим из Скопља је за тренера ангажовао Владу Вукоичића, задржао практично све носиоце из прошле сезоне, а високу линију појачао Урошем Лучићем и Американцем Џастином Рејнолдсом.

Партизану и Црвеној звезди тако неће бити лако између мечева у Евролиги, у којој је „црно-белима” пласман у Топ 16 финансијски никад важнији, а „црвено-белима” велики изазов. Звезда је већ довела Бобана Марјановића, Американца Блејка Шилба и Словенца Јаку Блажича. За Партизан је највеће кадровско питање позиција крила, због одласка Лучића и повредом узорковане паузе Бертанса, који ће пропустити први круг. Раднички је најавио тим достојан дебија на европској сцени.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *